Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Babcia była w stanie agonalnym przez ostatni rok po wylewie.

Leżąca, z problemami z pamięcią, czasem agresywna.
Matka zajmowała się nią całą dobę bo nawet nie rozważała żadnych domów starości. Cały rok jej życia polegało na pójściu do roboty i szybkim powrocie do domu żeby opiekować się swoją mamą. Odleżyny, pampersy, zaparcia, rozwolnienia, nieprzespane noce, wpychanie jedzenia i leków na siłę. Tak wyglądała jej codzienność.

Jest jeszcze jej siostra, moja ciotka, która to mieszka AŻ 50 km stąd i jedyny jej wkład w tą sytuację to było przyjechanie raz na miesiąc w niedziele z owocami i posiedzenie przy kawce. Czasem zadzwoniła spytać co słychać, ale pomocy nie zaoferowała ani razu.

Po zapaleniu płuc babcia odeszła od nas 21. sierpnia.
24. sierpnia odbył się pogrzeb, stypa.
26. sierpnia zadzwoniła ciotka, że nie zgadza się z testamentem babci i przepisaniem jej części mieszkania na mamę (za opiekę, umowa dożywocia spisana dawno temu u notariusza) i albo dzielimy mieszkanie na pół albo idziemy do sądu.

Nie ma to jak kochana rodzina wspierająca się w trudnych chwilach. Hatfu na hieny

#gownowpis #zalesie #smierc #rodzina

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: chyba dożywocie spisane notarialnie jest nie do podważenia - obecnie mój dziadek zabezpiecza się aby cały jego dorobek przeszedł na mojego tatę, bo drugie jego dziecko ma choroby psychiczne i nie założyło rodziny (aby ciocia nie wydała/zadłużyła majątku + aby mój tata miał środki do zabezpieczenia siostry na starość bo nie będzie kto miał się nią zająć).

Z tego co ustalili dożywocie jest niepodważalne i dotyczy ziemi, ale gotówka
  • Odpowiedz
@efekciarski_sandal_z_komputera: potwierdzam, za wszelkie testamenty należy się zachowek
Za dożywocie nie. Jak był chcieli iść do sądu to by musieli albo udowodnić, że matka nie dochowała umowy (godna opieka aż do śmierci, pochówek) albo że babcia była nie do końca sprawna na umyśle podpisując papiery ale to już by podchodziło pod niedopilnowanie obowiązków przez notariusza.

cc @hansschrodinger
  • Odpowiedz