@TomdeX tyle, że to często nie wina lekarza czy tego, że jest chciwy, a patoli jaką jest finansowanie NFZ, który daje limity na leczenie poradniane i taki ortopeda może w ramach poradni przyjąć tylu a tylu pacjentów, a za więcej nie będzie miał płacone (stąd teraz dużo poradni nie przyjmuje już w tym roku w trybie zwykłym). Tak samo zresztą jeśli chodzi o przyjmowanie prywatne w mniejszych miejscowościach, gdzie jest lekarz,
@Kieres no bo pewnie nigdy takiego nie miałeś co mnie wcale nie dziwi, ewentualnie lekarz się nie wysila bo sam jestem niemową xD Dermatolog podczas wizyty powinien np. Zbadać Ci znamiona, pieprzyki itd. Czy nie masz niepokojących zmian np. czerniaka. Już widzę jak to robi w trakcie wizyty gdzie przychodzisz z inną dolegliwością, problemy ze skórą mogą wynikać zasadniczo z wielu powodów od hormonów po dietę. Jak Tobie starcza >15min i jesteś zadowolony to jest Twoja indywidualna sprawa. Ja zauważyłem że ceny wizyty idą w górę, a czas maleje bo kiedyś przewidziane było 30min na pacjenta, a teraz standardem stało się 15min. Sami lekarze na to narzekają.
Tutaj jeszcze żeby pobudzić Twoją wyobraźnię jak wizyta u internisty powinna
to jest patola totalna, idę do lekarza prywatnie, żeby na NFZ mieć szybciej operację, na oddziale, gdzie ordynatorem jest właśnie ten lekarz.
@TomdeX: dokładnie tak to działa w ogromie przypadków. Mam rodzinę doktórską, dość wysoko postawioną, (aczkolwiek wyjątkowo altruistyczną), musisz zrozumiec że powyżej 30 lat tam k---a zdrowych na umyśle ludzi nie ma.
Z jednej strony mobbing, toksyczne środowisko, nieludzkie godziny, zwłaszcza w najbardziej "prestiżowych" szpitalach, z drugiej strony zdarzają się profesury 600 zł za wizytę, albo cwaniaki polityczne w POZ z pensjami 30k za robienie byle
@Kieres 15 minut na pacjenta to zdecydowanie za mało. Zwłaszcza jak masz problem z porozumieniem się (język, jakieś upośledzenie albo starszy wiek - stąd np. geriatra ma 30-40 minut standardowo)
@Kataklizm: tak się zastanawiam jaki system mógłby dać rozpoznanie i sprawiedliwość w zawodach, jak lekarz j---e na $ to jest ok ale jak mechanik z wieloletnim stażem naprawia auto to szacunek żaden i może robić za pół darmo… uwolnić ten zawód jak prawników, żadnych limitów na specjalizację rynek to sam zweryfikuje a nie betonowe stare dziady zamurowały teren i teraz żyją jak panowie często z naszych podatkow
@tr488u3984fkmv: to jest patola totalna, idę do lekarza prywatnie, żeby na NFZ mieć szybciej operację, na oddziale, gdzie ordynatorem jest właśnie ten lekarz.
Ale tak jest od zawsze, kwestia tego kiedy musisz z tego skorzystać to wtedy to zauważasz.
co mam zrobić jak operacje potrzebuje na już, a nie za 1,5 roku?
@TomdeX: Załatw operację na Cito (jeśli jest to poważna operacja) lub oddawaj krew - wtedy nie czekasz w kolejkach :D A jeśli nie i wciska prywatnie szybciej to chyba jest to w ogóle nielegalne
@Doomino: Czyli pewnie kwestia lokalizacji (u nas Katowice i LM chciał żeby rachunek też bym koniecznie z Katowic) lub covidowego rozpierniczu bo też piszę o 2020. O dziwo kolejną ciążę mieliśmy bez cukrzycy, więc nie wiem jak to wygląda z diabetologami w czasach bez covidowej paniki.
@TomdeX: Dlatego nalezy rejestrowac kazda wizyte. Nawet te prywatne powinny isc przez NFZ. Lekarz wystawia fakture NFZ i oni przesylaja Ci ja do zaplaty. Tak to dziala np. w Szwajcarii.
@tr488u3984fkmv: polecam TK poszukać na cito w Krakowie. Na NFZ babeczka mnie zapisała na 15 września (w sierpniu). Pytam czy się wcześniej nie da trochę niż za ponad miesiąc. "Panie drogi słucham? 15 września 2025 termin najwcześniej" xD prywatnie pod koniec roku będą.
No i wspaniałe "na cito". Nie wiem, bez cito to chyba z 5 lat by było czekania. Po za tym wypaczono badania na cito bo każdy ma
Chłop co płaci jakieś marne 100 euro miesięcznie na NFZ oczekuje że będzie leczony na poziomie zachodnim XDDD
@Ritsu: widac to dobitnie po zakresie i jakosci uslug typu Luxmed, Medicover itd. a sa poki co z------e tylko korposzczurami i już ledwo zipią xD Hurr durr wolny ryneg.
Największe s-----------o że prywatne zabiegi za które biorą kasę do kieszeni robią na państwowym sprzęcie na który każdy płacił podatki, niech sobie kupi wlasny rezonans do prywatnego gabinetu i niech zarabia a nie wykorzystywanie sprzętu z publicznych pieniędzy...
@pieknylowca lubisz płacić kolejny raz za co już zapłaciłeś w ramach bycia jeleniem czy po prostu nie szanujesz swoich pieniędzy bananku? Jak lekarz nie szanuje ludzi bo nie płacą mu prywatnie to minął się z powołaniem. Natomiast bez względu na to ile ma zapłacone i od kogo ma wykonywać swoją pracę prawidlowo. Nie ma przymusu pracowania w szpitalu czy przychodni i kontraktowania się z nfz
Tak samo zresztą jeśli chodzi o przyjmowanie prywatne w mniejszych miejscowościach, gdzie jest lekarz,
Dermatolog podczas wizyty powinien np. Zbadać Ci znamiona, pieprzyki itd. Czy nie masz niepokojących zmian np. czerniaka. Już widzę jak to robi w trakcie wizyty gdzie przychodzisz z inną dolegliwością, problemy ze skórą mogą wynikać zasadniczo z wielu powodów od hormonów po dietę.
Jak Tobie starcza >15min i jesteś zadowolony to jest Twoja indywidualna sprawa. Ja zauważyłem że ceny wizyty idą w górę, a czas maleje bo kiedyś przewidziane było 30min na pacjenta, a teraz standardem stało się 15min.
Sami lekarze na to narzekają.
Tutaj jeszcze żeby pobudzić Twoją wyobraźnię jak wizyta u internisty powinna
@TomdeX: dokładnie tak to działa w ogromie przypadków. Mam rodzinę doktórską, dość wysoko postawioną, (aczkolwiek wyjątkowo altruistyczną), musisz zrozumiec że powyżej 30 lat tam k---a zdrowych na umyśle ludzi nie ma.
Z jednej strony mobbing, toksyczne środowisko, nieludzkie godziny, zwłaszcza w najbardziej "prestiżowych" szpitalach, z drugiej strony zdarzają się profesury 600 zł za wizytę, albo cwaniaki polityczne w POZ z pensjami 30k za robienie byle
Ale tak jest od zawsze, kwestia tego kiedy musisz z tego skorzystać to wtedy to zauważasz.
@TomdeX: Załatw operację na Cito (jeśli jest to poważna operacja) lub oddawaj krew - wtedy nie czekasz w kolejkach :D
A jeśli nie i wciska prywatnie szybciej to chyba jest to w ogóle nielegalne
@kapitanKloss23: Lekarz patolog ¯\(ツ)/¯
No i wspaniałe "na cito". Nie wiem, bez cito to chyba z 5 lat by było czekania. Po za tym wypaczono badania na cito bo każdy ma
@TomdeX: moim zdaniem lecisz w c---a bo niemożliwe jest wkręcenie się w system publiczny z wizyty komercyjnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- "taka pani uroda"
- 300zł
@Ritsu: widac to dobitnie po zakresie i jakosci uslug typu Luxmed, Medicover itd. a sa poki co z------e tylko korposzczurami i już ledwo zipią xD Hurr durr wolny ryneg.