Wpis z mikrobloga

Jak on ten paszport załatwił? To legalne? Jak ja dowód odbieram to muszę być osobiście a oni co? Wysyłają paszporty po kampuczy?
#raportzpanstwasrodka
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fraciu: kupił w sklepie z paszportami. Ostatni raz gapa byl w tajlandii kilka lat temu jak jeszcze mieszkal w kokong i pojechal tam samochodem gdzie za lapowke mogl przekroczyc granice.
Jego oryginalne dokumenty są już dawno przedawnione i teraz porusza sie na falszywkach bo wie ze w kontakcie z placowka PL to dostaje bransoletki.
lucek zreszta tez sie do alberta pod Sochocinem wybiera już kilka lat i nie może dotrzeć
  • Odpowiedz
@fraciu: poczytajcie czy w SR nie było dyżuru konsularnego, wtedy umawiasz się często mailowo. Możesz złożyć wniosek i jest możliwość poproszenia o wysyłkę pocztą jeżeli masz "trudne" warunki które uniemożliwiają dojazd do ambasady
  • Odpowiedz
bo nie wiesz kto ten paszport odbierze itp. jeszcze w takim dzikim kraju jak kampucza

@fraciu: stety lub niestety poza Polską przesyłanie paszportu pocztą jest normą
W uk wszystkie moje dokumenty otrzymywałem pocztą.
Prawo jazdy
Paszporty polski czy brytyjski bez wyjatku
  • Odpowiedz
poczytajcie czy w SR nie było dyżuru konsularnego,

@DiscoDingo:

Konsul RP ogłasza, iż w dniach 12-13 czerwca 2024 r. planowany jest dyżur konsularny na Siem Reap w Kambodży. Zainteresowanych prosimy o zgłoszenie e-mail na adres:
  • Odpowiedz
@fraciu: trzeba by sie cofnac ze 2 miesiace do tylu, moze wtedy byl jakis wyjazd do tajlandi - wypelnil wniosek osobiscie, oddal lub nie stary paszport, zaplacil za nowy, zostawil oplacona wczesniej koperte i dzisiaj odebral - przynajmniej tak wyglada to w UK :>
  • Odpowiedz
@fraciu: Wiele konsulatów, np. w Indonezji oferuje wysłanie dokumentów pocztą, natomiast skan dokumentów i wniosek można wysłać przez email. Kwestia dogadania się z konsulem.

W przypadku odbioru paszportu przez kuriera są 3 warunki:
- dokumenty wysłane są jedynie przez DHL który jest dużo, duuużo droższy od zwykłej poczty ale ma wyższe standardy od lokalnych firm kurierskich
- musisz sam płacić koszy wysyłki
- wysyłka jest na twoją odpowiedzialność. Jak się
  • Odpowiedz