Wpis z mikrobloga

Pytanie do osób, które przebyły chorobę Osgood-Schlatter (jałowa martwica guzowatości kości piszczelowej)

Mam 26 lat. Pół roku temu po tym jak zacząłem dokładać szybko ciężary na przysiad powrócił ból w lewym kolanie, w którym mam gulę odkąd mam Osgooda.

Prywatnie ortopeda po USG zalecił mi fizjoterapię i jakieś leki. Ogólnie niezbyt miły człowiek, miałem wrażenie, że nabił tylko na kasę, brakowało mu wiedzy z tematu Osgooda.

Po pół roku dostałem się do ortopedy na NFZ - ten z kolei stwierdził po RTG, że w moim przypadku tylko zabieg chirurgiczny.

I teraz mam pytanie - czy robił ktoś na Osgooda zabieg w takim wieku? Już sam nie wiem czy iść na ten NFZ, czy prywatnie wybulić siano, czy może jednak spróbować mimo wszystko fizjo, do których niestety mam sceptyczne podejście jeśli chodzi o takie poważne problemy.

Po tym dokumencie wygląda mi to na poważną jednak operację, a nie zabieg, nie chcę by na NFZ jakiś studencik mi kolano spartolił.
https://www.concordortho.com/patient-resources/patient-education/topic/9c2c5ae2333ff1b24f5fb4a3abba8184

#medycyna #lekarz #ortopedia #osgoodschlatter #fizjoterapia #mikrokoksy #zdrowie
gandalf_rzulty - Pytanie do osób, które przebyły chorobę Osgood-Schlatter (jałowa mar...

źródło: Przechwytywanie

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gandalf_rzulty: miałem jako nastolatek. Zabiegi jonoforezy sprawiły, że problem zniknął. Czasem poczuję przy szybkim zrywie biegowym.
Jednak to inny przypadek. Bo przy ciężkich siadach i spokojnym bieganiu nie przeszkadza w niczym. Może spróbuj u innego lekarza
  • Odpowiedz
@Laska69: też miałem jako nastolatek, miałem jakieś rehabilitację maścią + ultrafiolet lub ultradźwięki - tak czy srak g---o to dawało, dopiero jak zerwałem z sportem na kilka lat ból zanikł, ale kulki pod kolanami nie.
  • Odpowiedz
@Poemat: masz do polecenia jakiś zestaw ćwiczeń lub może coś na youtube znajdę?

czy to dlatego leg extension nie wywołują u mnie bólu jak siady i suwnica, bo tam czwórka jest chyba dobrze rozciągnięta
  • Odpowiedz