Wpis z mikrobloga

#pytanie #nauka #fizyka #kiciochpyta

Jest taki sposób badania świeżości jajka, w którym kładzie się je do wody i im jest wyżej, tym gorzej dla osoby, która takie jajko chciałaby zjeść.

Tłumaczy się to w szkole dzieciom tym, że nieświeże jajo wydziela siarkowodór i duża ilość tego gazu sprawia, że jajo staje się lżejsze i idzie do góry.

I moje pytanie: JAK? Przecież całkowita ilość materii wewnątrz jaja jest taka sama (prawo zachowania masy), więc jakiekolwiek przemiany chemiczne zachodzą w środku, nie powinno wpływać to ani na masę jaja, ani - co za tym idzie - na jego wyporność.
Pink_Floyd - #pytanie #nauka #fizyka #kiciochpyta

Jest taki sposób badania świeżości...

źródło: YWprYS5qdjYREC9gGgp7I1JIezpcU3V1BVBjcRpAa29ACnY0UB8wNhwcPH5FHXcgABE9PRsBNXgZHz58B0FrZF9CbXxGBjAyChd0OVQbMjZeGCk0Fww

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach