Aktywne Wpisy
saji +129
Nie mogę w tym kraju jeździć samochodem. Praktycznie wszyscy ignorują przepisy. Zaczyna się pewnie niewinnie: "50km/h"? Prosta droga, przecież można pocisnąć 70." I dzięki takiej furtce zaczyna się dalsze olewanie. Gdyby to była kwestia gapiostwa to jeszcze pół biedy, ale nie- to mentalność. Nawet jak kierowca kogoś zabije (no chyba, że jest bogaty i trafi na rodzinę z małym dzieckiem) to w komentarz pod artykułem zaczyna się obrona.
W ten weekend dalszy
W ten weekend dalszy
bylem_zielonko +280
Jak to było? "Nareszcie koniec 'upałów'"?
Deszcz 24h na dobę, 10 stopni i porywy wiatru do 80km/h XD
Mordo przecież wystarczy ubrać płaszcz przeciwdeszczowy mordo żeby wyjść na spacer (i kurtkę zimową i kalosze po kolana, żeby się nie utopić w błocie, ale to nie problem jak na głowę spadnie ci gałąź)
Deszcz 24h na dobę, 10 stopni i porywy wiatru do 80km/h XD
Mordo przecież wystarczy ubrać płaszcz przeciwdeszczowy mordo żeby wyjść na spacer (i kurtkę zimową i kalosze po kolana, żeby się nie utopić w błocie, ale to nie problem jak na głowę spadnie ci gałąź)
Najbogatsi, którzy kontrolują rząd (ten czy tamten) zawsze wychodzą najlepiej na kryzysach, a potem na ich rozwiązywaniu, czego najlepszym przykładem jest branża deweloperska (a raczej oligarchowie którzy kontrolują największe spółki).
P.S. Czy jeżeli piszę o Adamie Glapińskim, powinienem dodać tag polityka? Bo niby NBP jest niezależne, ale Adam to po prostu polityk... #polityka
Z kolei teraz dziura budżetowa na poziomie 300 mld złotych jest ok i na pewno nie doprowadzi do inflacji i zubożenia społeczeństwa
Źródło screena
Ale zdajesz sobie sprawę, że ta dziura to efekt włączenia do budżetu funduszu covid, który wcześniej pis ukrywał poza budżetem?
Dodaj do poprzednich budżetów 200mld długu i sprawdź deficyt.
jak polityka NBP wpłynęła na fakt, iż wszystkie państwa CEE legitymowały się wówczas bardzo zbliżonym poziomem inflacji? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Czy rząd zadeklarował likwidację tych funduszy lub oświadczy o rezygnacji ich dalszego wykorzystywania? Ja tego nie słyszałem
@eduardo-garcia Wszystkie państwa Europy Środkowej odwaliły to samo szambo - gospodarka zamknięta, bo covid, co spowodowało chwilową recesję, więc stopy w dół, a realnie były wręcz ujemne. To, że inne małpy z brzytwami zrobiły podobnie nie jet żadnym usprawiedliwieniem.
W przypadku państw bałtyckich istotniejsze
Kilkuset ekonomistów z kilkunastu krajów vs. wykopek i jego chłopski rozum... jak się patrzy na jeden jedyny wskaźnik to pewnie można sobie wyciągać takie wnioski.
@Tytanowy:
@Emdeka: masz doedukuj się i przestań powielać te głupoty xd
Wspieranie polityki gospodarczej jest dopuszczalne wtedy i tylko wtedy, gdy nie ogranicza to utrzymania stabilnego poziomu cen - innymi słowy inflacji w zakresie 1.5% - 3.5%.
NBP miał do wyboru doprowadzić do dwucyfrowej inflacji lub do