Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #mieszkania #finanse
Powiedzcie mi, co mam robić?
Mieszkam z rodzicami, w Polsce powiatowej, mam odłożone troche kasy, którą zabezpieczam obligacjami indeksowanymi inflacją.
Mam 31 lat, dobrze mi się mieszka z rodzicami, ale w przyszłości chciałbym mieć swoją kawalerkę, dokładnie wtedy, gdy będę miał 40 lat.

Jak się mogą zachowywać ceny nieruchomości na przestrzeni takiego czasu? Bo jeśli będą szybko rosły ceny, to lepiej kupić na kredyt, nawet jeśli obecnie mieszkanie nie jest mi potrzebne? A jeśli będą rosły tak szybko, jak rośnie inflacja to lepiej czekać?

Pytanie, jaką drogę wybrać?

Bo mieszkanie będzie mi potrzebne za około 9 lat.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Xvenowski kup na kredyt i wynajmij do 40 tylko czekaj na jakieś dopłaty . Nieruchomości będą drożeć bo ziemi więcej nie będzie a ludzi stać na coraz mniej m2 z roku na rok
  • Odpowiedz
  • 0
jak będziesz potrzebować nierucha za 9 lat to kup za 9 lat i tyle po #!$%@? drążyć temat xD

@Atomic_Cookie: No tak bym zrobił, gdyby ceny nieruchów rosły tak szybko jak inflacja.
Ale co jeśli ceny nieruchów będą rosły 2, 3 razy szybciej od inflacji?
Będę stratny wtedy
  • Odpowiedz
  • 0
kup na kredyt i wynajmij do 40 tylko czekaj na jakieś dopłaty .

@wkum: Wynajmować bym nie chciał, bo się boje, że trafie na jakiegoś pasożyta, który albo nie będzie płacił i chciał się wyprowadzić, albo zniszczy mieszkanie.

Nieruchomości będą drożeć bo ziemi więcej nie będzie a ludzi stać na coraz mniej m2 z roku na rok

@wkum: Drożeć szybciej od inflacji, jak rozumiem?
  • Odpowiedz
@Xvenowski Jak nie zamierzasz nikomu wynająć, to ja bym nie kupował. Będziesz musiał przez te 9 lat opłacać co miesiąc czynsz. Przez 9 lat to 108 czynszów.

Do tego nie wiesz co się wydarzy przez te 9 lat. Może przykładowo poznasz jaką pannice i będziesz potrzebował większy kwadrat.
  • Odpowiedz
  • 0
Jak nie zamierzasz nikomu wynająć, to ja bym nie kupował. Będziesz musiał przez te 9 lat opłacać co miesiąc czynsz. Przez 9 lat to 108 czynszów.

@dowujawafla: Ale czynsz w kawalerce nie jest taki bardzo wysoki. 108 czynszów * 300, lub 400 zł = okolo 40 k.

Do tego nie wiesz co się wydarzy przez te 9 lat. Może przykładowo poznasz jaką pannice i będziesz potrzebował większy kwadrat.

@dowujawafla
  • Odpowiedz
Ale czynsz w kawalerce nie jest taki bardzo wysoki. 108 czynszów * 300, lub 400 zł = okolo 40 k.

@Xvenowski: a zakladajac 500zl i odkladanie tych 500zl co miesiac na 5% to po 9 latach masz 69k :)
  • Odpowiedz