Aktywne Wpisy
stormi +39
kto ma najpiekniejsze usta na swiecie? oczywiscie, ze ja
Jacek12 +59
Dzisiaj odebrałem zaświadczenie o niepełnosprawności córki ze względu na #autyzm Wiąże się to zasiłkiem niecałe 3000 zł - niby spoko ale w dupie mam te pieniądze. Córka ma ponad 7 lat i nie mówi, ma parę lat młodszą siostrę która rozwija się mega super. Widzę jakby to było gdyby starsza córka też była normalna. Mega zazdroszczę innym rodzicom. Bardzo ciężko mi się na to patrzy i już nie mam na
Staż podyplomowy funkcjonuje w Polsce, Grecji, Austrii, Norwegii, Portugalii, Szwecji i UK. W obecnej formie kształcenia problemem może być istne przeludnienie oddziałów. Duża liczba stażystów w większości przypadków trafi do tych samych klinik, gdzie odbywali zajęcia kliniczne. Na tych samych oddziałach swoje zajęcia będzie odbywać co rok liczniejsza grupa studencka, co następnie prowadzi do sytuacji, w której wszyscy są ściśnięci jak sardynki w puszce.
Od 1 lipca pensja minimalna dla lekarzy stażystów kolejny raz wzrosła i będzie wynosić 6798 zł brutto, co daje około 5338 zł netto (<26 lat) i 4934 zł netto (+26 lat). Do tej kwoty należy jeszcze dodać wynagrodzenie za dyżury. Mogą być to jednak jedne z ostatnich podwyżek. W lipcu tego roku dyrektorzy szpitali apelowali o zamrożenie ustawy o minimalnych wynagrodzeniach w ochronie zdrowia z powodu niewypłacalności szpitali.
Staż podyplomowy można odbyć jedynie w ramach jednej izby lekarskiej. Powodem tego jest fakt, że wynagrodzenie stażysty pochodzi z budżetu Urzędu Marszałkowskiego danego województwa. Dlatego Marszałkowi zależy, aby stażyści odbywali staż wyłącznie w szpitalach znajdujących się w jego regionie, a nie w pobliskim województwie. Dla przykładu, w województwie wielkopolskim na wynagrodzenia stażystów i specjalizacje lekarskie w 2024 roku przewidziano kwotę 57 415 000 zł.
Staż podyplomowy można odbywać tylko na podstawie umowy o pracę. Czas trwania stażu wydłuża się w przypadku urlopu bezpłatnego, choroby, odbycia przeszkolenia wojskowego, czy niezdolności do realizacji programu stażu z powodu ciąży lub opieki nad dzieckiem do lat 4. W trakcie 13-miesięcznego stażu lekarze mają prawo do 22 dni urlopu. Jednak w pierwszych miesiącach stażu, aż do końca roku kalendarzowego, urlop wypoczynkowy naliczany jest w tempie 1,66 dnia za każdy miesiąc, co łącznie daje 20 dni za 12 miesięcy.
Więcej ciekawostek na Instagramie: https://www.instagram.com/dwa__fartuchy/
#lekarski #medycyna #szpital #zdrowie #lekarz #studbaza #dwafartuchywaptece #ciekawostki