Wpis z mikrobloga

#podatki #ksiegowosc #samochody Myślę i myślę i nie wiem co mam zrobić. Mianowicie kupuję auto za powiedzmy 50k zł mam firmę i nie wiem czy wprowadzić je na firmę i odliczyć VAT częściowy czyli połowę czy nie. Bo za rok chce przerobić auto i sprzedać drożej za 80k zł i czy wtedy będę musiał płacić podatek 3% i doliczać VAT a jak będzie to klient prywatny to nikomu się nie nie opłaci… Czy dobrze myślę? Bo jeśli go później wyprowadzę z firmy to i tam jak czytam musi minąć okres 6 lat żeby nie płacić podatków. Jestem ryczałtowcem i vatowcem
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kongoku: tak, wprowadzając do firmy możesz odliczyć pit (jeżeli płacisz to amortyzacja bodajże na minimum 3 lata) i vat (50% lub 100%). Wyprowadzając musisz zapłacić pit i cały vat.

Jeżeli planujesz auto sprzedać za rok i to jeszcze drożej to się to nie będzie oplacać
  • Odpowiedz
@kuncfot: Ma rację. Idź do księgowej a nie się wykopków pytasz, czyli do kogoś kto się zna faktycznie na takich rzeczach a przynajmniej powinien zamiast się pytać losowych ludzi z internetu gdzie 3/4 będzie ci jakieś głupoty pisała @kongoku
  • Odpowiedz