Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Zwracam się z pytaniem dotyczącym mojego powrotu do Kościoła po dokonaniu apostazji. Kilka lat temu podjąłem decyzję o odejściu z Kościoła katolickiego i formalnie dokonałem apostazji. Był to trudny okres w moim życiu, w którym przemyślenia i osobiste przeżycia doprowadziły mnie do takiej decyzji. Jednak od tamtego czasu wiele się zmieniło – odczuwam potrzebę ponownego zaangażowania się w życie duchowe i przynależności do wspólnoty Kościoła.

Jestem w związku z kobietą, która nie jest świadoma mojej przeszłości związanej z apostazją. Zaczynamy planować wspólną przyszłość, a jednym z naszych marzeń jest ślub kościelny, który ma dla nas obojga ogromne znaczenie. Mam świadomość, że moja wcześniejsza decyzja o apostazji może stanowić poważną przeszkodę na drodze do zrealizowania tego marzenia.

Chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje możliwość powrotu do Kościoła po apostazji, jakie kroki musiałbym podjąć, aby ponownie stać się pełnoprawnym członkiem Kościoła katolickiego. Czy jest to proces skomplikowany i długotrwały? Czy istnieje szansa na uzyskanie rozgrzeszenia i przystąpienie do sakramentów, w tym sakramentu małżeństwa? Jakie formalności i duchowe przygotowania byłyby niezbędne?

Proszę o pomoc i wskazówki, ponieważ chciałbym zrozumieć, jak najlepiej postąpić w tej sytuacji. Bardzo mi zależy na tym, aby móc w pełni uczestniczyć w życiu Kościoła i zawrzeć sakramentalny związek małżeński, który jest dla nas bardzo ważny.

#kosciol #wiara

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jakie kroki musiałbym podjąć, aby ponownie stać się pełnoprawnym członkiem Kościoła katolickiego.

W przypadku nawrócenia apostata musi ponownie zgłosić się do swojego proboszcza i złożyć pisemną prośbę, w której wyrazi swoje chęci i motywacje. Po pozytywnej weryfikacji ordynariusza miejsca proboszcz dokonuje adnotacji w księdze ochrzczonych o powrocie danej osoby do pełnej wspólnoty z Kościołem katolickim.

https://kancelaria-kanoniczna.com/apostazja-czy-mozna-odejsc-z-kosciola-i-do-niego-wrocic/

z kościoła nie da się wypisać. Apostazja to ban na sakramenty, który da się cofnąć. Przygotuj
  • Odpowiedz
Bardzo mi zależy na tym, aby móc w pełni uczestniczyć w życiu Kościoła i zawrzeć sakramentalny związek małżeński, który jest dla nas bardzo ważny.

@mirko_anonim: on jest ważny ale dla twojej kobiety. Jeśli nie kierujesz się jedynie strachem przed odrzuceniem z jej strony to oczywiście że tak.
  • Odpowiedz
I jeśli planujesz ślub w nie swojej parafii to przy jednostronnym chyba nie musisz dawać żadnego papierka od proboszcza, typu akt chrztu itp. facet chyba nie będzie nawet świadomy, że masz apostazję, ale nie jestem tego pewien. może i to sprawdzają
  • Odpowiedz