Aktywne Wpisy

wykop +92
🔄 Zmiany na Wykopie – co się zmienia i dlaczego?
Wprowadzamy zestaw zmian, które mają na celu uproszczenie korzystania z serwisu, uporządkowanie interfejsu oraz przywrócenie funkcjonalności przez Was cenionych. Poniżej znajdziecie szczegółowe informacje o tym, co się zmienia i z jakich powodów.
🗂 Rezygnacja z kategorii i kategorii własnych
System kategorii oraz kategorii własnych został usunięty, ponieważ – jak pokazały zarówno dane, jak i Wasze opinie w ankietach – nie spełnił swojej roli. Kategorie miały
Wprowadzamy zestaw zmian, które mają na celu uproszczenie korzystania z serwisu, uporządkowanie interfejsu oraz przywrócenie funkcjonalności przez Was cenionych. Poniżej znajdziecie szczegółowe informacje o tym, co się zmienia i z jakich powodów.
🗂 Rezygnacja z kategorii i kategorii własnych
System kategorii oraz kategorii własnych został usunięty, ponieważ – jak pokazały zarówno dane, jak i Wasze opinie w ankietach – nie spełnił swojej roli. Kategorie miały
źródło: Wykop - lewy panel
Pobierz
Karl_Tofel +103

Od razu mówię że w grę nie wchodzi dodanie filtra/kondensatora przy źródle światła ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mogę jedynie pokombinować coś przy włączniku. Faza jest na stałe, włącznik podaje neutralny.
#elektronika #elektryka #oswietlenie #diy
@Undefended: no to ja od razu mówię: nie da się. Chyba, że usuniesz podświetlenie z wyłączników.
BTW, dlaczego nie wchodzi w grę?
@Undefended: A kto to panu tak spierolil?
@Undefended: Ciekawe rozwiązanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Możesz próbować szukać takiej żarówki lub zasilacza (jeśli masz taśmę), aby LEDy ciągle lekko świeciły, a nie błyskały.
@pangolin niestety chodzi o Ledy w lamelach. Zabudowalem już wszystko lamelami i nie mam dostępu do zasilacza.
Trudno nie chciałem, ale trzeba będzie wypiąć podświetlenie z włącznika ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Undefended: a co zrobisz, jeśli ci zasilacz zdechnie? To może się stać choćby w przyszłym tygodniu (jak raz burze mają być).
W starym (naprawdę starym) budownictwie całkiem częste, niestety.
@Undefended: Jak stary blok i alu to pewno jeszcze puszki stosowane (albo laczenie w szachcie). Dla ogarnietego elektryka zaden problem zeby to przepiac "po bozemu"
P.S kupiles mieszkanie z instalacja alu i nie wymieniles? Odwaznie. Prosisz sie o klopoty :D
@gorzki99: Teraz to też jestem taki mądry, Po zakupie jak zabierałem się za remont to nie sprawdzałem każdego gniazdka, puszki, oświetlenia.Cześć instalacji jest nowa bo, założono nową skrzynkę z bezpiecznikami i parę gniazdek jest na miedzi z uziemieniem. I to uśpiło moją czujność. Właśnie
W sensie ze moze byc sytuacja gdzie ktos polaczyl miedz z alu?
Ty to serio odwazny jestes
@gorzki99: Napisałem że cześć instalacji jest na miedzi, nie że ktoś
Sam napiosales ze kupiles mieszkanie gdzie czesc instalacji jest w alu a czesc w cu.
Jak nie wiesz jak to wyglada to wczesniej czy pozniej bedziesz mial problem. Ja tylko niose pomoc (parafrazujac klasyka)
Nie mam nic do Ciebie (przykre ze odbierasz to inaczej) ale skoro czesc instalacji masz w AL a czesc w CU i nie masz pojecia