Wpis z mikrobloga

Elektero mirki macie jakiś pomysł jak wyeliminować rozbłyski LEDów spowodowane włącznikiem z podświetleniem?
Od razu mówię że w grę nie wchodzi dodanie filtra/kondensatora przy źródle światła ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Mogę jedynie pokombinować coś przy włączniku. Faza jest na stałe, włącznik podaje neutralny.
#elektronika #elektryka #oswietlenie #diy
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Od razu mówię że w grę nie wchodzi dodanie filtra/kondensatora przy źródle światła ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Undefended: no to ja od razu mówię: nie da się. Chyba, że usuniesz podświetlenie z wyłączników.
BTW, dlaczego nie wchodzi w grę?
  • Odpowiedz
Faza jest na stałe, włącznik podaje neutralny.

@Undefended: Ciekawe rozwiązanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Możesz próbować szukać takiej żarówki lub zasilacza (jeśli masz taśmę), aby LEDy ciągle lekko świeciły, a nie błyskały.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: kupiłem mieszkanie w starym bloku z aluminiową instalacją na dodatek cześć oświetlenia ma fazę na stałe ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@pangolin niestety chodzi o Ledy w lamelach. Zabudowalem już wszystko lamelami i nie mam dostępu do zasilacza.

Trudno nie chciałem, ale trzeba będzie wypiąć podświetlenie z włącznika ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Zabudowalem już wszystko lamelami i nie mam dostępu do zasilacza.

@Undefended: a co zrobisz, jeśli ci zasilacz zdechnie? To może się stać choćby w przyszłym tygodniu (jak raz burze mają być).

Co za kretynskie rozwiazanie to ja nawet nie wiem :P

W starym (naprawdę starym) budownictwie całkiem częste, niestety.
  • Odpowiedz
kupiłem mieszkanie w starym bloku z aluminiową instalacją na dodatek cześć oświetlenia ma fazę na stałe ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@Undefended: Jak stary blok i alu to pewno jeszcze puszki stosowane (albo laczenie w szachcie). Dla ogarnietego elektryka zaden problem zeby to przepiac "po bozemu"

P.S kupiles mieszkanie z instalacja alu i nie wymieniles? Odwaznie. Prosisz sie o klopoty :D
  • Odpowiedz
  • 0
@Jarek_P: Jak zdechnie, to będę zrywał jeden lamel i kuł 50cm do puszki, żeby wymienić zasilacz.

kupiles mieszkanie z instalacja alu i nie wymieniles?

@gorzki99: Teraz to też jestem taki mądry, Po zakupie jak zabierałem się za remont to nie sprawdzałem każdego gniazdka, puszki, oświetlenia.Cześć instalacji jest nowa bo, założono nową skrzynkę z bezpiecznikami i parę gniazdek jest na miedzi z uziemieniem. I to uśpiło moją czujność. Właśnie
  • Odpowiedz
@Undefended: Chcesz mi powiedziec ze masz "kombinowana" instalacje i nawet nie wiesz jak?

W sensie ze moze byc sytuacja gdzie ktos polaczyl miedz z alu?

Ty to serio odwazny jestes
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: Powoli mnie irytujesz, szukasz zaczepki na silę. Nie wiem skąd bierzesz wnioski.

ktos polaczyl miedz z alu?

Ty to serio odwazny jestes :PP

@gorzki99: Napisałem że cześć instalacji jest na miedzi, nie że ktoś
  • Odpowiedz
@Undefended: Nie mam zamiaru Cie irytowac bo nic mi nie zrobiles.

Sam napiosales ze kupiles mieszkanie gdzie czesc instalacji jest w alu a czesc w cu.

Jak nie wiesz jak to wyglada to wczesniej czy pozniej bedziesz mial problem. Ja tylko niose pomoc (parafrazujac klasyka)

Nie mam nic do Ciebie (przykre ze odbierasz to inaczej) ale skoro czesc instalacji masz w AL a czesc w CU i nie masz pojecia
  • Odpowiedz