Wpis z mikrobloga

Jak gadam z niektórymi ludźmi z chowu klatkowego w #krakow czuję się jakby byli z innej planety. Ostatnio opowiadam, że mam studnię na podwórku wykopaną jeszcze przez dziadka i wody za darmo ile chcę. Typ mi mówi, że jak to, od wody trzeba płacić podatek xD
Mówię, że wybudowałem sobie wiatę pod auto koło domu na swojej działeczce. -Ale jak to, bez pozwolenia nielegalnie? -No tak, na SWOJEJ działce a co? -Sąsiad cię nie p----------ł? -Nie, dlaczego? -Zobaczysz, co kilka lat robią zdjęcia z powietrza to dostaniesz karę i nakaz rozbiórki.
Czego nie powiem, to słyszę magiczne słowa: "zakaz" i "nielegalne". Od ludzi, którzy nigdy swojego centymetra ziemi nie posiadali (a mogli).
X k---a De robacy niewolnicy betonu. Szkoda mi was trochę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci #wies #polska
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bedejutro: w sumie zależy od sąsiadów, rodzice też mają lajtowo bo u nich domy są co 200 metrów, dziadek w latach 90 wybudował garaż którego do tej pory nie ma nigdzie w planach, a tata kilka lat temu wziął dotacje i zamontował na nim solary XD za to w innych stronach znajomi mieli kontrol jak coś tam robili przy domu
  • Odpowiedz
@bedejutro: Oj tak, jak otaczasz się ludźmi, którzy mieszkają w domach (ale nie w gównoszeregowcach wybudowanych w ostatnich latach), to dla Ciebie jest zupełnie normalne, że coś tam sobie robisz na własnej działce jak masz taką potrzebę. A później wchodzisz na wykop i ciągle czytasz wysrywy typu "czekaj czekaj, czy ty zrobiłeś coś, co jest zakazane?" "Reee przecież jest nakaz robienia tego i tego" "Kwiiii nie możesz tego robić, bo
  • Odpowiedz
@bedejutro: ale staram się zrozumieć sens tego wpisu, bo jedyne co mi się wydaje, że chcesz sobie poklepać plecki. Ty żyjesz tak, oni żyją tak, nikt nikomu krzywdy nie robi? Jak nie, to po choooj strzelić ryja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 10
@Milegodniawszystkim: @bedejutro: stare studnie jak i małe wiaty są w pełni legalne (przestrzegając mpzp)

Na działkach z budynkiem mieszkalnym lub przeznaczonych pod budownictwo mieszkaniowe nie >jest wymagane pozwolenie ani zgłoszenie budowy wiaty, o ile ta nie przekracza powierzchni 50 >m2.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w wyroku z 9 lipca 2020 r. (sygnatura III SA/Gd >105/20) orzekł, że Brak jest podstaw prawnych, aby organ „wymuszał”, w trybie zarządzenia
  • Odpowiedz
Z sąsiadami trzeba żyć w zgodzie to podstawa

@bedejutro: Gdzieniegdzie pewnie tak jest, ale z moich obserwacji wynika że zwykle na wsiach dominują relacje typu "sami swoi", gdzie jeśli nadarzy się okazja to trzeba sąsiadowi d-----ć bo pradziadek kiedyś komuś "zaorał dwa palce po fieldzie", i teraz nie ma c---a żeby ktoś ściął sobie stare drzewo przy domu bez pozwolenia albo spalił liście (zanim wszedł zakaz było to bardzo częste)
  • Odpowiedz
@bedejutro: Jak pchły wsadzisz do słoika to normalnie z niego wyskoczą. Jednak jak zakręcisz wieko to pchły nie będą mogły wyskoczyć - to akurat oczywiste. Natomiast ciekawym jest to, że jeśli je chwilę potrzymać w zakręconym słoju to nauczą się, że skakać można tylko do wysokości wieka. Gdy następnie wieko odkręcimy to pchły już nie wyskoczą ze słoika, a będą skakać tylko do wysokości otworu - pomimo, że już nie
  • Odpowiedz
@bedejutro: Ja jak pan bóg przykazał nawoziłem własne pola, własnym wozem asenizacyjnym, własnymi ściekami z własnego szamba i musiałem zaprzestać tego procederu, bo okazało się, że faktycznie nie można, choc przez tyle lat, żaden z urzedników nie miał obiekcji przeciw takiemu działaniu
  • Odpowiedz
Szkoda mi was trochę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@bedejutro: mnie zawsze szkoda ludzi, którzy cały czas ogarniają dom i działeczkę. Wsadzenie naczyń do zmywarki i poodkurzanie już mnie irytuje, bo to cenny czas, w którym mogłabym przeczytać kolejne parę stron książki. Nie ma nic nudniejszego niż "krzątanie się" bez sensu, nie ma to jak obudzić się w weekend i jedyny twój problem to co poczytac, co
  • Odpowiedz