Wpis z mikrobloga

Któryś raz spotykam się z pasażerem siedzącym z tyłu, który twierdzi, że jak nie będzie nic piszczeć na desce rozdzielczej to nie trzeba zapinać pasów. WTF? XD
Rozumiem, że niektórzy ludzie zapinają pasy, żeby przede wszystkim nie piszczało w środku i przy okazji żeby uniknąć mandatu, tak? XD A z tyłu to policja i tak pewnie nie zobaczy więc jak nie piszczy to można jeździć bez pasów.
I to jeszcze były osoby starsze, to znaczy takie +/- 50 lat, które same jeżdżą samochodami i można by zakładać, że mają rozum i wiedzą o takich podstawach. Ale nie, musisz do takiej osoby mówić jak do dziecka, że tu nie ma miejsca na rozkminy i szerokie uzasadnienia tylko trzeba zapiąć pasy.
Kiedyś była taka reklama, gdzie babcia czy teściowa z tyłu siedziała bez pasów i zmieniła się w ceglaną figurę co miało sugerować skutek braku pasów z tyłu przy wypadku, tzn. jak zmienia się masa takiej osoby. Może przydałaby się kolejna akcja tylko bardziej drastyczna.
#samochody #motoryzacja #pytanie #bekazpodludzi
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BulgarskiTaboret: kieeeeedyś jak woziłem młodszych braci po świeżo zdanym prawku to mi wyskoczyli, że niby z tyłu nie trzeba zapinać pasów XD
Kilka hamowań "bo chyba jeża widziałem" ich nauczyło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
I to jeszcze były osoby starsze, to znaczy takie +/- 50 lat

@BulgarskiTaboret: Bo dla takich to zagrozenie sie konczy jak "milicja" nie widzi, a to ze ci polamia kark w razie wypadku jak poleca do przodu to tam mały szczegół.
Chociaz sam nie wiem czemu mam maniere zapominania o zapieciu pasow, ale tylko i wylacznie jak jadę z przodu jako pasażer, nie mam pojecia dlaczego xD
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret: Świetne były te kampanie imo. Starzy ludzie właśnie mają takie podejście, bo kiedyś nie było pasów z tyłu (czasy maluchów). Jak w UK na budowie robiłem, to jeden chłop nie zapiął pasów i przy ok. 40 km/h musiałem zahamować do zera. Jak w------ł w mój fotel, to sam prawie zęby na kierownicy zostawiłem.
  • Odpowiedz
@sierramikebravo: Nie tylko w maluchach, w starych Cinquecento też nie było. Po prostu nie było to kiedyś standardem, dopiero z czasem ludzie zaczęli rozumieć kinematykę w życiu codziennym.
  • Odpowiedz
@GrafikaUltraHaDe to by miało sens, jakby brak pasów przy wypadku zawsze równał się śmierci. A tak, to jeszcze ktoś zostanie warzywem i będzie brał hajs z naszych podatków na leczenie, który by się przydał pewnie w innych miejscach
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret: jeśli to Twoje auto i Ty prowadzisz to po prostu mówisz, że Twoja fura, Twoje zasady i mają zapinać pasy albo zapraszasz w---------ć i koniec tematu.
Jeśli nie to nie masz wpływu na głupotę.
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret: brawo, odkryłeś tajemnice tego świata, że większość ludzi to debile i trzeba ich trzymać za mordy mandatami, więzieniem itd bo są zbyt głupi żeby zadbać o swoje bezpieczeństwo nawet w najbardziej oczywisty sposób
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret: takie akcje nic nie daja bo ci ludzie mysla ze ich to nie dotyczy a poza tym jest to abstrakcyjny koncept z reklamy. niestety ale taki typ ludzi uczy sie tylko na wlasnych przezyciach wiec az kogos sami nie zabija albo nie skoncza na wozku przez wlasna glupote tak dlugo beda powielac te madrosci
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret: tuż po zdaniu prawka miałem spięcia o to z teściową - za każdym razem trzeba było powtarzać "nie jedziemy, póki mama pasów nie zapnie". Raz nie wytrzymałem, ruszyłem (ta kreatura ofc pasów nie zapięła) i zrobiłem awaryjne hamowanie z 10-15 km/h do 0, "bo kot z bramy wyleciał". Od tego czasu mam spokój - przestała mi się do auta pakować przy każdej możliwej okazji, a jak gdzieś musimy jechać,
  • Odpowiedz
I to jeszcze były osoby starsze, to znaczy takie +/- 50 lat, które same jeżdżą samochodami i można by zakładać, że mają rozum i wiedzą o takich podstawach

@BulgarskiTaboret: do 2001 mieliśmy malucha bez pasów z tyłu. Moja matka jeszcze 15 lat później pytała się często czy z tyłu pasy są obowiązkowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Może przydałaby się kolejna akcja tylko bardziej drastyczna

@BulgarskiTaboret
  • Odpowiedz
bo są zbyt głupi żeby zadbać o swoje bezpieczeństwo nawet w najbardziej oczywisty sposób

@larvaexotech: jakie k---a swoje? chyba nie potrafisz wysnuć wniosków, to wytłumacze - przy wypadku ta osoba w--------a do przodu jak proca i kaleczy/zabija pasażera/kierowce samemu przeżywając, był przypadek kierowcy karetki który skończył na wózku bo ktoś im p-----------ł w bok, i ratownik na miejscu pasażera zamortyzował sobie wypadek kierowcą
  • Odpowiedz
W przybliżeniu przy jebnieciu w drzewo osoba o wadze 75kg, przy prędkości 50kmh będzie oddawała nacisk 1500kG, czyli około 1,5T elegancko zgniatając osobę na fotelu przed sobą :) jest to siła podobna do spadania z 4 piętra na glebę, powodzenia w lądowaniu
  • Odpowiedz