Wpis z mikrobloga

Kolejne auto z Chin zbudowane.
Tym razem Bugatti. 3599 klocków (13 worków).
Składałem około 16h (5 dni wieczorami po 3h po 2-3 worki).
Cena 241zł.
https://pl.aliexpress.com/item/1005007210336058.html
Szło trochę dłużej niż zazwyczaj bo zamówiłem 4 lipca a przyszło dopiero 16. Porsche potrafiło przyjść z Chin dosłownie w 5 dni XD
W sklepie #lego już go nie ma ale można znaleźć oryginał w sieci za 1795zł.
https://www.lego.com/pl-pl/product/bugatti-chiron-42083
Jak był w sklepie to kosztował 1700zł.
Jeden z cięższych do składania zestawów. Poprawiałem się z 5 razy. Jednego klocka który trzyma te kable dalej nie wsadziłem bo tak ciężko wchodzi. Nie wiem kto wymyślił by wciskać we wciśnięty już klocek kolejny. W oryginale jest tak samo chyba że mniejsze te haczyki są.
Składałem z instrukcją pdf ze strony Lego, jest to kopia 1:1, nie ma żadnych podróbek naklejek czy udawania że to nie Bugatti jak w Porsche, dopóki nie złączyłem dwóch połówek auta ze sobą to wszystkie pokrętła działały, silnik się ruszał przy jeździe autem, prawdopodobnie coś źle złączyłem bo zostało mi jedno małe kółko z całego zestawu XD dosyć ciężko było złożyć te połówki w jedno auto, trzeba było złączyć 7 krzyżaków, więc nie dało się po prostu jak w normalnych łączeniach tego połączyć, trzeba było jeszcze idealnie ustawić krzyżyki. Zerknę później jeszcze pod spód i poprawię coś bo raz na jakiś czas silnik się ruszy czyli gdzieś coś nie łączy. Jest kilka fajnych rzeczy jak klucz do podnoszenia spoilera ale można też ręcznie, torba bugatti dodana by wsadzić ją pod maskę.
Czy polecam? Trochę tak, trochę nie. Takie trochę gołe się wydaje z przodu, myślę że Porsche prezentuje się ładniej a jest tańsze prawie 4x, trochę żałuję że najpierw nie zamówiłem Ferrari. Zbiorę raczej wszystkie a widziałem że w sierpniu wychodzi kolejne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://www.lego.com/pl-pl/product/mclaren-p1-42172

#lepin #klocki #leppin #zabawki #dzieci #marstoy #samochody #aliexpress
MrBeast - Kolejne auto z Chin zbudowane.
Tym razem Bugatti. 3599 klocków (13 worków)....

źródło: ImportedPhoto.743391584.458313

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MrBeast: Ja nie mogę zrozumieć jaki problem mają chińczycy w wykonaniu podróbek dobrej jakości? Przecież to tylko plastik z formy. Dlaczego ci ludzie jedzący robaki, nie potrafią zrobić niczego dobrego?
  • Odpowiedz
  • 2
@cwlmod ale kto mówi że one są złej jakości? XD są filmy na YT gdzie ktoś stawia podróbkę i oryginał i ludzie nie są w stanie rozróżnić zestawów nawet dotykając itd. Titanic którego składałem waży tyle samo co oryginał więc nie są to lżejsze czy gorsze klocki
  • Odpowiedz
@GoracyStek: Właśnie dlatego gardzę chińczykami. Mogliby podbić świat swoją tanią siłą roboczą i kradnąc technologię z zachodu. Oni jednak wolą ukraść pomysł, zrobić z tego g---o i potem sprzedawać na grosze jako tandetę.

Jakby wyjechali z konkurencją do lego to ceny klocków spadły i sami by zarabiali na tym kupę hajsu. Po prostu nie rozumiem dlaczego wszystko z chiń ma niską jakość.
  • Odpowiedz
@MrBeast: Widziałem tą formułę to faktycznie podróbka była lepsza, ale też inna. Tym nie mniej większość zestawów jest zwyczajnie gorszej jakości
  • Odpowiedz
trzeba naprawdę się znać by zobaczyć różnicę, brak napisu Lego na klockach to taka jedyna większa rzecz.

Jednego klocka który trzyma te kable dalej nie wsadziłem bo tak ciężko wchodzi.

@MrBeast: No, po za tym że po złożeniu nie działa albo klocki są tak spasowane że nie pasują to tak samo jak w Lego.
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: jeden klocek na 3599 wchodzi ciężko, drugi taki sam z drugiej strony wszedł dobrze, po prostu jest w takim ciasnym miejscu to że ciężko mi to wsadzić.
  • Odpowiedz
@MrBeast mam dwa chińskie zestawy i jakość klocków jest ok, ale składając jeden z nich doszedłem do wniosku że ktoś musiał spędzić dużo czasu na to żeby to wymyślić i za to należy mu się wynagrodzenie. LEGO nie kosztuje tyle ile wart jest sam plastik to są też koszty pracy twórczej i koszty licencji. I od tego czasu już nie kupuję chińskich klocków.
  • Odpowiedz
@szuineg: Chińczyki to już nie tylko podróbki lego i ukradzione instrukcje z rebrickable. Wchodzą do mainstreama z swoimi zestawami - taka CADA ma już współprace z dużymi markami jak Mercedes, F1 czy Shell.

@MrBeast: chińczyki są idealne do wycofanych zestawów, wolę zapłacić Panu Chińczykowi niż tfu "inwestorowi"
  • Odpowiedz
  • 1
@hpiotrekh: po ilości klocków można rozpoznać, na reddicie są czasami linki do aukcji https://www.reddit.com/r/lepin/
na FB jest grupa dla sklepu marstoy.net ale ostatnio na aliexpress widzę dużo taniej można znaleźć kilka rzeczy.
To też nie jest tak że to są jakieś ukryte aukcje. Normalnie można kupić bo to nie przychodzi w pudełku, tylko przewaznie w foliopaku
  • Odpowiedz