Aktywne Wpisy
grexo +28
Co drugie auto uszkodzone przez ich ładowanie. Jak budda wyjdzie to się nie wypłacą przez 5 lat, chyba nie mają pojęcia ile kosztuje naprawa takich furek, nawet nie wiedzieli że te samochody mają funkcję podnoszenia podwozia do załadunku xD
#budda
#budda
PanNieznanypl +584
Na spotkaniu gdzie występowały hr w #korpo powiedziałem, że "Karierę to robi Lewandowski a my jesteśmy zwykłymi szczurami w amerykańskiej firmie" wszyscy się na mnie obrazili, chyba czeka mnie rozmowa z HR xD
#korposwiat #praca #pracbaza #programowanie #programista15k #pracait
#korposwiat #praca #pracbaza #programowanie #programista15k #pracait
A sama branża jest w obecnym stanie scamem trochę. I dlatego z roku na rok politykowanie odgrywa ważniejszą rolę na rzecz inżynierii oprogramowania i dostarczania najlepszego możliwego produktu.
@PorkieTeresa: życie. ten typ zazwyczaj jest od powiedzenia czy da się to zrobić i na kiedy się da.
Albo poleci do kosza, bo klient zmieni totalnie wizje i mamy to co mamy.
Wszystko na teraz,.najlepiej na wczoraj
@PorkieTeresa: definicja product ownera, a najlepszym wypadku jakiegoś architekta od produktu ¯\(ツ)/¯
Senior to to nie jest.
Efekt? Fatalne projekty i kod.
Senior musi być dobrym inżynierem oprogramowania i to jest kluczowa cecha. Samodzielność na seniora defacto nawet nie jest wymaganą cechą a bardziej nice to have. Od wymagań masz analityka czy architekta
Pracowałem w firmach gdzie senior miał być wyłącznie wymiataczem technologicznym.
W innych senior miał mieć wysokie kompetencje techniczne ale również umiejętności projektowania na poziomie całej organizacji co wymaga oczywiście kompetencji miękkich.
Zdarzają sie tez organizacjile gdzie senior prawie w ogóle nie koduje a zajmuje się wyłącznie zbieraniem wymagań, analizami, uszczegółowieniami oraz projektowaniem i ciężar samego kodowania spada głównie na midow, seniorzy robią przede wszystkim CR
Mi najbardziej odpowiada
Czyli defacto są architektami. Tylko na dłuższą metę to i tak niewypał bo takie osoby odklejają się od znajomości kodu.
Ogólnie większość midow defacto jest seniorami. A seniorzy to już bardziej polityka, ktoś był od samego początku w projekcie i ma plecy, ktoś jest dynamiczny i się ciągle udziela na spotkania i
@keksoa: czyli nieogarnięte, czyli nie senior
@keksoa: jeśli wszystko jest przygotowane przez analityka i solution architecta i nie ma potrzeby, żeby ktoś ogarnięty postawił core aplikacji, bo zrobi to mid to po prostu nie ma potrzeby na seniora w tym projekcie i równie dobrze może to być napisane przez midów tyle, że w większości przypadków nic nie jest ogarnięte przez analityka, a architect to nie jest solution architect i daje
U nas było tak ze sobie siadaliśmy z architektami i dyskutowaliśmy. Seniorzy pełnili ważną rolę bo potrafili powiedzieć "nie"
Junior/mid/senior to dla mnie poziomy umiejętności
To jest tak zwana stara szkoła gdzie senior Javy rozumiał Javę i springa na głębokim poziomie. Teraz tytuł seniora to bardziej tytuł miękki co powoduje wiele nieporozumień.
Bo jak ktoś ma wpisany senior to co obecnie w CV znaczy? Może to znaczyć wszystko od wymiatacza po kiepskiego programistę który ma na przykład duża wiedzę domenową