Wpis z mikrobloga

오늘의 폴란드어 공부.
Dzisiejsza nauka polskiego.

O, e, ę, um kończy się, jeśli jest rodzaju nijakiego.
A, i kończy się, jeśli jest rodzaju żeńskiego.
Spółgłoską kończy się, jeśli jest rodzaju męskiego.

Ale dlaczego te wyrazy kończą się na „a”, ale są rodzaju męskiego????
Dlaczego kończy się spółgłoską, ale jest rodzaju żeńskiego????

()

#porea #studia
josb515 - 오늘의 폴란드어 공부.
Dzisiejsza nauka polskiego.

O, e, ę, um kończy się, jeśli jes...

źródło: KakaoTalk_20240722_230904497

Pobierz
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@josb515
Nie no koreański Mirku nie rób sobie tego XD. My tu dziesięciolecia po polsku mówimy i większość z nas nie ma pojęcia jaki jest sens polskiej gramatyki.

Ona po prostu jest.

Przekleństw się naucz i wystarczy.
  • Odpowiedz
Ale dlaczego te wyrazy kończą się na „a”, ale są rodzaju męskiego????

@josb515: wyjątek.

Dlaczego kończy się spółgłoską, ale jest rodzaju
  • Odpowiedz
to kwestia badziewnych nauczycielek. Np. przecinki ogarnąłem, dopiero mając 22 lata, bo u #krzysztofmaj we vlogu usłyszałem, że przecinki mają oddzielać orzeczenia a orzeczenie to inaczej duet rzeczownik+czasownik, w którym zawarty jest cały sens zdania (cała reszta informacji to tylko dodatki). Od tamtej pory już nie mam problemów z przecinkami.

@Pandillero: pierwszy raz słyszę o takiej zasadzie, a nigdy nie miałem problemu ze stawianiem przecinków. Wystarczy to robić
  • Odpowiedz
@josb515: zwykle to są zaszłości historyczne. W polskim jest tego pełno. Np. ó i u oraz rz i ż wymawiamy tak samo ale z punktu widzenia ortografii ma to znacznie bo inaczej się deklinują rzeczowniki np. ślub --> śluby ale bóbr -> bobry. I podczas wymowy dany znak zmienia też regułę. I tak krzak przeczytasz jak /kszak/ (ubezdzwięcznienie rz) ale także jak /tagże/ (ż bez zmian ale wpływa na k).
  • Odpowiedz
  • 2
@josb515 ostatnio rozkminiałem dlaczego jest:
- mam książkĘ
- nie mam książkI

Ta sama zależność a dwie różne końcówki w zależności czy coś mam czy czegoś nie mam
  • Odpowiedz
ruscy (inaczej kacapy) czasem nawet dają synom na imię Sasza

@Pandillero: to jest akurat od Aleksandr i Aleksandra tak jak u nas Olek i Ola tylko tam jest jedno Sasza na te dwa imiona
  • Odpowiedz
@josb515: Czeka Cię wiele wspaniałych chwil z językiem polskim. Jest jeszcze np kobietom i kobietą, zależnie od użycia. Powodzonka i się nie łam bo część z nas do końca życia też tego nie ogarnie :)
  • Odpowiedz