Wpis z mikrobloga

오늘의 폴란드어 공부.
Dzisiejsza nauka polskiego.

O, e, ę, um kończy się, jeśli jest rodzaju nijakiego.
A, i kończy się, jeśli jest rodzaju żeńskiego.
Spółgłoską kończy się, jeśli jest rodzaju męskiego.

Ale dlaczego te wyrazy kończą się na „a”, ale są rodzaju męskiego????
Dlaczego kończy się spółgłoską, ale jest rodzaju żeńskiego????

()

#porea #studia
josb515 - 오늘의 폴란드어 공부.
Dzisiejsza nauka polskiego.

O, e, ę, um kończy się, jeśli jes...

źródło: KakaoTalk_20240722_230904497

Pobierz
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@josb515 chyba nie ma reguły. Niektóre rzeczowniki po prostu kończą się na "a". Tak jak wyżej w linku na PWN jest opisane.

Jak ktoś wymyśla jakąś regułę, to tylko ci to pomiesza, bo nie sprawdzi się w każdym przypadku.
  • Odpowiedz
Wersja "zgrubiona" jest męska. Wersja "zdrobniona" jest damska: poetka

@Toxen: warto nie mieszać koledze "wersji" z rodzajem rzeczownika. Jedno nie ma z drugim nic wspólnego. Rodzajnik może mieć rodzaj męski (np. człowiek, geodeta etc.) i opisywać zarówno mężczyznę i kobietę, może mieć rodzaj żeński i tak samo opisywać obu (np. osoba, kanalia ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Rodzaj rzeczownika a płeć opisywanej osoby są niezależne.
  • Odpowiedz
  • 118
Dlaczego kończy się spółgłoską, ale jest rodzaju żeńskiego????

@josb515: Sorry, ale my też tego nie wiemy tak szczerze mówiąc.
  • Odpowiedz
@josb515: bo w Polsce jak się uczymy w szkole to pani wypisuje całą listę zasad, a potem mówi a to są wyjątki i tu następuje milion wyjątków które tych zasad nie dotyczą. Dobrze widać na wykopie jak źle ludzie piszą po polsku, bo to bardzo trudny język niestety. Nawet dla rodowitych Polaków.
  • Odpowiedz
@josb515: ruscy (inaczej kacapy) czasem nawet dają synom na imię Sasza ( ͡° ͜ʖ ͡°)

bo w Polsce jak się uczymy w szkole to pani wypisuje całą listę zasad, a potem mówi a to są wyjątki i tu następuje milion wyjątków które tych zasad nie dotyczą.

@NdFeB: to kwestia badziewnych nauczycielek. Np. przecinki ogarnąłem, dopiero mając 22 lata, bo u #krzysztofmaj we
  • Odpowiedz
@josb515 powodzenia kolego! Ja właśnie próbuję nauczyć się hangula, jeśli samemu uda mi się opanować jakieś podstawy (hangul, dni tygodnia, miesiąca itp.) i zapał mi nie minie to może na jesieni zapiszę się na jakiś kurs w szkole językowej.
  • Odpowiedz
@josb515: Końcówki liczą się tylko jak mówimy o rzeczach, roślinach i zwierzętach.
Jeżeli słowo określa mężczyznę lub kobietę, to żadne końcówki nie mają znaczenia.
  • Odpowiedz