Wpis z mikrobloga

Jeśli się zastanawiacie, skąd ostatnio tyle działek w TOP5 na sprzedaż... właściciele zaczynają czuć ucisk urzędniczego przyrodzenia w tylnej części ciała, innymi słowy: niedługo wejdą plany ogólne, które w wielu przypadkach (w szczególności w Warszawie, z tego co wiem - również w Krakowie) zamienią ich wielomilionowe działki w nic nie warte ugory z całkowitym zakazem zabudowy.

W sumie ciekawe, czy zejdą z ceny tak na maksa by jeszcze coś ugrać, czy będą szli w zaparte do samego końca ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Kitranie ziemi nie zawsze się opłaca. Rok-dwa lata temu te działki poszłyby od ręki za 2x tyle, ale pan Janusz kitrający działkę od 1970 nawet się nie raczył zainteresować nadchodzącym planem, bo przecież ziemia nigdy nie traci...

#nieruchomosci
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@affairz: Ryzyko jest, ale małe. Bo musieliby Ci zapłacić za utratę wartości. Nie sądze, że miasta na to stać.

Co innego w przypadku działek nieobjętych MPZP, bo tam hulaj dusza.
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: akurat Janusze trzymający działki od 1970 jak sa w sensownej lokalizacji i budowlane/uslugowe to dzisiaj sa zarobieni. Kiedyś za worek kartofli można było kupić działkę dzisiaj warta setki tysiecy złotych ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Kiedyś za worek kartofli można było kupić działkę dzisiaj warta setki tysiecy złotych ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@majkel88: Tak, ale ona za ~rok znów stanie się warta worek kartofli. Taki psikus. Po co komu działka z zakazem jakiejkolwiek zabudowy? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Więc jak nie sprzedadzą, to nici z zysku. A teraz już trochę późno na sprzedaż, rośnie ryzyko, że kupujący
  • Odpowiedz
zamienią ich wielomilionowe działki w nic nie warte ugory z całkowitym zakazem zabudowy

@Yuri_Yslin: Jestem prawie w 100% przekonany, że większość kiszących działki nie ma o tym bladego pojęcia XD
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: p--------z głupoty. Mając działkę budowlaną jakakolwiek zmiana planu zagospodarowania magicznie nie przekształca działki w niebudowlaną. To samo z zakupem, nie może być tak że kupujesz budowlaną która za rok przestanie nią być.

Jedyne co może zagrozić takim działkom to np planowana droga itp ale wtedy też wykupią w cenie budowlanej.

Jak twierdzisz inaczej dawaj źródło
  • Odpowiedz
  • 0
p--------z głupoty.

@Sisaxu: Grzeczniej, wykopowy chamie. Nic nie pisałem o działkach budowlanych. Większość działek nieobjęta MPZP w miastach TOP5 to de facto działki leśne lub rolne.
  • Odpowiedz
  • 1
@Sisaxu: Całuski misiek, ale nie, nikogo nie wprowadzam w błąd. Tak jak napisałem wcześniej, sporo miejsc leci na zakaz zabudowy, a tam nie ma MPZP, działki są rolne albo leśne, tak jak z linka - Rajgrasową kojarzę, tam było co najmniej kilka działek na sprzedaż w ostatnich latach, cała okolica będzie z zakazem od wejścia planu ogólnego :)
  • Odpowiedz