Ciekawe jak spadkowicze zareagują jak wielka płyta zacznie się walić. U mnie w mieście już z jednego bloku ewakuowali mieszkańców ze względu na zagrożenie zawaleniem.
@Halski-patrol: XD słyszę to od 20 lat. Najbardziej to bym się obawiał o zawalenie nowego budownictwa z czasów covid jak w------o ceny materiałów. Tam zostało przycięte na absolutnie wszystkim.
@Halski-patrol w ogóle nieutrzymywana, nieocieplona, gorzej zbudowana wielka płyta w Rosji stoi, ale ta w Polsce zaraz się zacznie masowo walić pod wpływem groźnych spojrzeń deweloperów xD
@Halski-patrol: jestem inżynierem budownictwa, na studiach mieliśmy parę wykładów na ten temat.
Są systemy monitorowania stanu budynku, ugięcie stropów, pochylenie budynku, szerokość rys, czy rysy się powiększają czy nie, inne takie.
Mieliśmy inwentaryzację starej 110 letniej kamienicy z drewnianymi stropami i kiblem na zewnątrz - miejscowa pleśń na konstrukcji dachu i odpadający tynk miejscami przy fundamentach na zewnątrz to były jedyne problemy z tego co pamiętam.
@wredny_bombelek mieszkałem jako stódęt w różnych miejscach w Krakowie. Najlepiej wspominam bloki budowane za głębokiej komuny na Kolorowym na Hucie oraz kamienice na Urzędniczej (chociaż tam słońce latem dawało w cipe na poddaszu mocno). Solidne mury, proste ściany, jedynie sufity były gówniane (ale kamienica z 38, więc ładowali, co było). Mieszkałem kilka miesięcy w bloku, który zbudowali w okolicach 2010 (więc wtedy miał z 4 lata, blisko biprostalu). Matko, jakie g---o
#nieruchomosci
Są systemy monitorowania stanu budynku, ugięcie stropów, pochylenie budynku, szerokość rys, czy rysy się powiększają czy nie, inne takie.
Mieliśmy inwentaryzację starej 110 letniej kamienicy z drewnianymi stropami i kiblem na zewnątrz - miejscowa pleśń na konstrukcji dachu i odpadający tynk miejscami przy fundamentach na zewnątrz to były jedyne problemy z tego co pamiętam.
W zależności od stanu