Wpis z mikrobloga

Cześć, kończę właśnie cykl "Pierwsze prawo" by Abercrombie (Sztos, zwłaszcza Ostateczny argument) i zastanawiam się co dalej. Rozważam "Archiwum Burzowego Światła", ale przeraża mnie trochę objętość... Od kilku ładnych lat leży na półce i się za to zabrać nie mogę. Rzeczywiście tak dobre i warto dać się pochłonąć na długie miesiące? Wszystkie tomy powyżej 1000stron. Wg reddita od lat na pierwszym miejscu rankingu, więc kusi. Drugie nad czym się zastanawiam to "Koło czasu" . Co polecacie?
#ksiazki #fantasy #czytajzwykopem
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@burek19901: Malazańska Księga Poległych. Czasami męczy okrutnie liczbą detali i masz wrażenie, że wszystko jest ważne i powinieneś coś załapać. Pogubiłem się 3 razy, zatrzymałem się w 1/3 ostatniego tomu (bo był covid i przestałem dojeżdżać do pracy) . Jednak wciąż uważam, że to chyba najlepszy cykl jaki (prawie) przeczytałem :)
  • Odpowiedz
@burek19901: kurde, podchodziłem dwa razy i jakoś odbijałem się od samego początku. Co Cię najbardziej w tym cyklu urzekło? I czego można się tam spodziewać, tak bez spoilerów?
  • Odpowiedz
@Sayiv pierwszy tom owszem, lekko wieje nudą i jest niejako wprowadzeniem do całości, ale później akcja rozkręca się na całego. Początek bardzo „tajemniczy” z sukcesywnym tłumaczeniem fabuły. Bardzo podobało mi się przedstawienie postaci w tym cyklu oraz ich mnogość (głównych bohaterów jest kilku) i różnorodność, budowanie wzajemnych relacji. Dodatkowo opisy bitew. Sam pomysł fabuły też niczego sobie. A na dokładkę ostatni tom tak wciąga, że ja nie mogłem się oderwać :)
  • Odpowiedz
@burek19901
Archiwum najpierw się zachłyśniesz swiatem ale potem zaczyna się wenezuelska telenowela...

Na lato proponuję serie o Magach Prochowych lub Niecni Dżentelmeni. Podobał mi się też Malowany Człowiek.
  • Odpowiedz
@Sayiv: Sam początek też mnie prawie odrzucił. Świat jest wielki, jesteś w samym środku i w sumie niewiele się dzieje, albo nie wiemy co się dzieje. Mnie najbardziej chyba urzekła wielkość świata, tajemniczość i przeplatanie się wątków.
  • Odpowiedz
@Poldek0000 niecnych dżentelmenów skończyłem na początku roku, bardzo mi się podobało, ale wkurza mnie fakt że na kolejny tom trzeba czekać nieokreślony czas. Niczym na grę o tron :)
  • Odpowiedz
@wysuszony_szkielet_kostny_czlowieka ostatnio od Sandersona czytałem https://lubimyczytac.pl/ksiazka/5072296/yumi-i-malarz-koszmarow
Bardzo fajna powieść na kilka dni czytania.
W ogóle to ten koleś ma chyba nadczynność kreatywności, sypie cyklami jak z karabinu i każdy cykl jest inny. Nawet sci-fi mi się u niego podoba (Cytoniczka) ... I tak 99% to książki 'light fantasy' ale lubię taką odmianę po całodziennym możdzeniu...
  • Odpowiedz
@Poldek0000: z ciekawostek, to Yumi i Malarz Koszmarów to jeden z czterech sekretnych projektów, które Sanderson pisał podczas pandemii. Czas, który zaoszczędził na odwołanych podróżach służbowych przeznaczył na pisanie (koniec końców na Kickstarterze zebrał skromne 40 milionów dolarów na wydanie tych książek), więc zdecydowanie ma zawrotne tempo i głowę pełną pomysłów, nadczynność kreatywności to bardzo trafne określenie. :D Yumi jeszcze nie czytałam, czeka na półce na swoją kolej, ale z
  • Odpowiedz
@Poldek0000: najpierw piszesz o telenoweli, a potem polecasz Malowanego. Proszę o decyzję. Za to magowie są całkiem spoko, niestety druga trylogia autora w tym świecie już nie dowozi.
@burek19901: a z Abercrombiego przeczytałeś CAŁY cykl czy tylko pierwszą trylogię? Bo piszesz o dużej objętości Sandersona, a ABŚ jest mniejsze o ponad 1500 stron niż Pierwsze prawo.
  • Odpowiedz
@Cerber108 póki co pierwsza trylogię z Bayazem, Logenem i spółką. Pozostałe części są powiązane i konieczne czy ten pierwszy cykl stanowi taki rdzeń całej historii a reszta to jak cała otoczka władcy pierścieni?
  • Odpowiedz
@burek19901: Jestem fanem Koła Czasu dlatego Ci go nie polecam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A tak na serio, bierz sie za abś i się nawet nie zastanawiaj, może nie najlepsza, ale zdecydowanie obecnie najbardziej unikalna seria fantasy w naszych czasach
  • Odpowiedz