TLDR: miras z kilkuletnim doswiadczeniem w finansach nie wie jak wskoczyc na pozycje managera, lub tez przebranżowić sie na konsultanta od SAP.
Cześć!
Jestem w następującej sytuacji: mam jakieś 3 lata doświadczenia w FP&A, 3 lata doświadczenia w księgowości, po drodze trafiło się trochę audytów wewnętrznych, tworzenia raportów dla VP, przedstawiania wyników miesięcznych i kwartalnych. Mam tez czesciowo zrobioną CIMA'e. Obecnie jestem na pozycji Kontrolera finansowego ale bardziej bym powiedział że jestem takim administracyjnym ogarniaczem na poziomie grupy (przygotowywanie sprawozdań i dokumentów kwartalnych i rocznych, sprawdzanie czy dane się zgadzają, pinganie ludzi jak piszą bzdury w raportach dla managementu.)
Jestem w martwym punkcie, bo czuję, że kolejnym, naturalnym etapem byłoby zostanie managerem/team leaderem. Problem polega na tym, że w obecnej firmie niespecjalnie są wakaty, a zewnętrznie wszędzie chcą doświadczenia zarządzania ludźmi (którego nie mam poza kilkumiesięcznym opiekowaniem się i przyuczaniem praktykantów lub juniorów). Niespecjalnie wiem co mogę w tej sytuacji zrobić.
Alternatywą, która sobie wymyśliłem jest zostanie consultantem od sapa (FICO). Pracuje od lat na tym softwarze, natomiast nie mam doświadczenia w implementacji. Wykorzystałem swój budżet firmowy na podejścia do egzaminów, żeby otrzymać certyfikaty sapowe (chce zrobić management oraz financial accounting). Dodatkowo, jest szansa, że zwolni się u nas wakat na około rok na stanowisku kontrolera systemu, co wydaje mi się (i tu proszę poprawcie mnie jeśli się mylę) ułatwi mi dojście do pozycji konsultanta od SAP. Może jest tu ktoś starszy stażem i mógłby coś doradzić. Z góry dzieki i pozdrawiam!
@Mr_A tez tak kominowałam rok temu. Nawet tez pisalam tutaj ale ostatecznie znalazłam pracę w troche innej branży i tez się bardzo cieszę. Wysylalam setki cv a wszyscy tylko soe odzywali w sprawie rycj samych stanowisk na jakich pracowałam. Na konsultanta turbo coezko sie dostać jak nie znasz systemu od strony technicznej.
TLDR: miras z kilkuletnim doswiadczeniem w finansach nie wie jak wskoczyc na pozycje managera, lub tez przebranżowić sie na konsultanta od SAP.
Cześć!
Jestem w następującej sytuacji: mam jakieś 3 lata doświadczenia w FP&A, 3 lata doświadczenia w księgowości, po drodze trafiło się trochę audytów wewnętrznych, tworzenia raportów dla VP, przedstawiania wyników miesięcznych i kwartalnych. Mam tez czesciowo zrobioną CIMA'e.
Obecnie jestem na pozycji Kontrolera finansowego ale bardziej bym powiedział że jestem takim administracyjnym ogarniaczem na poziomie grupy (przygotowywanie sprawozdań i dokumentów kwartalnych i rocznych, sprawdzanie czy dane się zgadzają, pinganie ludzi jak piszą bzdury w raportach dla managementu.)
Jestem w martwym punkcie, bo czuję, że kolejnym, naturalnym etapem byłoby zostanie managerem/team leaderem. Problem polega na tym, że w obecnej firmie niespecjalnie są wakaty, a zewnętrznie wszędzie chcą doświadczenia zarządzania ludźmi (którego nie mam poza kilkumiesięcznym opiekowaniem się i przyuczaniem praktykantów lub juniorów). Niespecjalnie wiem co mogę w tej sytuacji zrobić.
Alternatywą, która sobie wymyśliłem jest zostanie consultantem od sapa (FICO). Pracuje od lat na tym softwarze, natomiast nie mam doświadczenia w implementacji. Wykorzystałem swój budżet firmowy na podejścia do egzaminów, żeby otrzymać certyfikaty sapowe (chce zrobić management oraz financial accounting). Dodatkowo, jest szansa, że zwolni się u nas wakat na około rok na stanowisku kontrolera systemu, co wydaje mi się (i tu proszę poprawcie mnie jeśli się mylę) ułatwi mi dojście do pozycji konsultanta od SAP.
Może jest tu ktoś starszy stażem i mógłby coś doradzić. Z góry dzieki i pozdrawiam!
Na konsultanta turbo coezko sie dostać jak nie znasz systemu od strony technicznej.