Wpis z mikrobloga

Hej Mirki. mam ten silnik
https://wodomania.pl/silnik-elektryczny-haswing-osapian-55-lbs-12v-p-16.html

Łódka pewno koło 120? Kg. Zazwyczaj pływamy w 3 osoby. No to niech będzie 400 kg. Mam akumulator kwasowy 100 Ah. Zazwyczaj pływamy na pierwszym biegu. I mniej więcej po 4 godzinach akumulator pada. Wynik ok czy akumulator już słaby? Ma dwa lata. Używany z 30 razy może.
Tak czy siak potrzebuje drugi akumulator bo pływamy sporo i zazwyczaj wracamy o wioslach;)
Polecacie coś? Żeby na prawdę na długo starczył. Od razu z jakimś zabezpieczeniem przed przeładowaniem i jakimś tanim ale dobrym prostownikiem? Mam prostownik typowo samochodowy 40ah? Ale to chyba trochę za dużo jak na taki akumulator....
AGM widzę że są 100 ah. Od 579 do 800 zł. Fajnie jakby jednak wytrzymał dość długo bo wydawanie 700 zł co dwa lata to słaby biznes. Ten silnik niby ma wskaźnik naładowania akumulatora ale działa tylko z kwasowymi (taki mam). To raczej nie ma szans abym go rozładował na maksa? Jak już jest bardzo słaby to po prostu wolno płynie i wtedy staram się go wyłączać.

#wedkarstwo #zeglarstwo #pytanie #akumulator może trochę nie powinienem ale pewno znacie się najlepiej na Aku #fotowoltaika
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Simfecstio: Nie ma maximizera to dlatego. Też go miałem i też mi tak szybko padał aku (doszło do momentu gdzie z dwoma setkami jenoxa pływałem xD). Wymieniłem na rhino 70blx i jeszcze mi prądu nie brakło.

Generalnie na cokolwiek byś nie wymienił z maximizerem będzie lepsze. Chociaż wiadomo, jak kupisz jakiś słaby to będziesz go piłować i będzie dużo prądu ciągnął. Polecam kupić jaxona 70kę bo to to samo co
  • Odpowiedz
  • 0
@MateMizu: Z tego co widzę to maximizer daje około 30% na nizszych biegach. Zawsze mozna dokupić. Tak na 90% problem to aku, słaby aku raczej. Na jakimś forum znalazłem test to na 2 biegu pobiera 8 Amperów. Wątpie aby Maxymalizer zmniejszył pobór prądu 2x. Tym bardziej, że silniki z nim nie są jakoś popularne mega. Ale teoretycznie na 2 biegu powinienem móc pływać 10 godzin. A pływam może 4. Chociaż
  • Odpowiedz
  • 0
@MateMizu: A są gdzieś w necie jakieś testy? Bo widzę, żę to taka troche odklejka. Niektórzy piszą, że troche daje ale nie za dużo, inni że pływaja zamiast 4h po 12. Jedni, że silniki bez maxi pobieraja ciagle full prądu ale reszta idzie w ciepło, inni, że straty są małe. Ale na pewno nie pobiera full prądu bo ktoś robil testy i na 2 właśnie te 8 amperów bierze. Więc
  • Odpowiedz
@Simfecstio:

https://youtu.be/dgABXI7Zvus

Tu masz fajny test tych dwóch silników razem z poborami. Akurat ja piszę jak to u mnie wyglądało i haswing choć zajebisty silnik, tak biegowy jest mocno prądożerny. Nawet na nowiutkich akumulatorach. Wystaw tego haswinga za 800zł na olx, dołóż i za 1200 masz nowego protruara w opakowaniu jaxona

Co do akumulatorów to nie doradzę, bo sam pływam na biedackich jenoxach xD.
MateMizu - @Simfecstio:

https://youtu.be/dgABXI7Zvus

Tu masz fajny test tych dwóch ...
  • Odpowiedz