Wpis z mikrobloga

@Quzin: tak
jedna sprawa to spadek liczby ofert, ale duża ważniejsza jest liczba osób szukających pracy w IT, a ta jest tak duża jak nigdy wcześniej, zwłaszcza biorąc pod uwagę spadek ofert.
  • Odpowiedz
@arysto2011: w Indiach podobno jest eldorado. Pracowałem z hindusami, na prawdę słabi programiści, a mówili mi że mieli z 5 ofert pracy zanim dołączyli do mojej firmy xd
Tam roboty szuka się max tydzien
  • Odpowiedz
@KarnetNaGlony: Bo lockdowny zmieniły charakter gospodarki na taki, w której popyt na każdego rodzaju software wystrzelił do góry, firmy się przeinwestowały, a potem zdjęli lockdowny i popyt zniknął. Stopy procentowe akurat na ten sektor nie mają dużego wpływu
  • Odpowiedz
Bo lockdowny zmieniły charakter gospodarki na taki, w której popyt na każdego rodzaju software wystrzelił do góry, firmy się przeinwestowały, a potem zdjęli lockdowny i popyt zniknął. Stopy procentowe akurat na ten sektor nie mają dużego wpływu

@afuera: Oczywiście, że mają. Cały sektor technologiczny (a więc nie tylko ścisłe IT) wisi na kroplówce kredytowej. Stopy lecą do góry, kredyty są droższe, więc projekty są ucinane. Po pewnym czasie sytuacja się albo
  • Odpowiedz
Cały sektor technologiczny (a więc nie tylko ścisłe IT) wisi na kroplówce kredytowej.

@blehblehbleh: Opowiadasz typowe chłopskorozumowe brednie. Tech nie wisi na żadnej kroplówce kredytowej, a nawet jeśli by tak było to sobie pomyśl na chłopski rozum, że jak masz firme technologiczną, która ma marże 40% to wzrost kosztu kapitału z 0% do 5% ich nie zaboli. Wysokie stopy procentowe to szkodzą w branży nieruchomości, budowlance albo innych fabrykach azbestu,
  • Odpowiedz
@afuera: Co za bzdury XD Jak już zarzucasz komuś myślenie chłopskorozumowe, to postaraj się przynajmniej samemu go nie stosować XD Marże są na już istniejących produktach lub usługach, a kapitał chłoną przyszłe (albo wersje rozwojowe obecnych), które nie generują żadnej marży, a jedynie koszty, a jednocześnie wymagają największych nakładów pracy ludzkiej (zwłaszcza tej wysoko wykwalifikowanej), więc ich ograniczenie ma największy wpływ na rynek pracy. Firmy technologiczne to wręcz wzorcowe przykłady
  • Odpowiedz
@blehblehbleh: Jak eksperci na investopedii coś napisali to musi tak być. Firmy tech potrzebują taniego pieniądza, dlatego nasdaq 100 jest na ath i zrobił YTD +22% :P
  • Odpowiedz