Wpis z mikrobloga

Czym jest w zasadzie pamięć?
Podlewając kwiatki naszła mnie rozkmina, że roślina przecież nie ma pamięci, ale z drugiej strony przekazuje informacje genetyczne jak się rozmnoży nowej roślinie, więc ta czegoś nauczyła się od starej.. zacząłem się zastanawiać jak to działa w człowieku i doszedłem do wniosku, że nie wiem, stąd pytanie.
Płyną sobie neurony, jakiś ładunek elektryczny o określonym wzorze i danym miejscu? i przywołują coś z pamięci, ale czym ja ta informacja?
Mózg jest jakoś mikroskopijnie fizycznie ułożony w związku z jakimś doświadczeniem które cechowało się daną mieszaniną tych wewnętrzych związków chemicznych i wypaliło się w jego powierzchni jak płyta CD i jak płynie przez to prąd to u nas to przywołuje?
Nawet jakby no to czym jest coś, jak to można, opisać określić. Nie jest to przeciez jakieś 0-1, 0-1 jak w komputerach bo do tego musiało by być coś co to przetwarza, odczytuje język a mózg tak nie działa. Czym jest ta pamięć?

#pytanie #mozg #neurobiologia? #medycyna
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r5678 a czym jest świadomość? Jak się rodzi? W którym momencie? W jakiej dokładnej lokalizacji mózgu? Myślę, że tak samo ciekawe pytania jak to o pamięć, jako że świadomość jest niezbędna chociażby o zadanie pytanie o pamięć. Chyba za wcześnie się urodziliśmy żeby z poziomu biologicznego dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Jeżeli chodzi o pamięć to chociaż struktury mózgu za nią odpowiedzialne są dosyć dobrze poznane, m.in. hipokampy. Sam mechanizm przewodzenia
  • Odpowiedz