Wpis z mikrobloga

W komentarzach każdy taki cwany, a jeszcze do niedawna płyty nie były w ogóle opisane, każdy pin był oddzielnie, ręki do małych i ciasnych obudów nie dało się wsadzić i zostawało kilka wolnych pinów/kabelków, bo obudowa miała inne możliwości niż płyta. Nie było to skomplikowane, ale trzeba było mieć manual do płyty, a kartony często poszły papa lub komp to był gotowiec bez kartonów.
  • Odpowiedz
@buczubuczu: Z 20 lat temu w serwisie to miałem pełno płyt głównych pod socket-a gdzie klientom się śrubokręt ześliznął z zapinki i robili ładne zadziory przy podstawce. Te mocowania to jakaś porażka była, pamiętam jeszcze wynalazek o nazwie "golden orb" którego mocowanie polegało na przekręceniu całego radiatora który był już mocno dociśnięty do rdzenia który był goły beż żadnych ihsów. Intel w tych czasach z tym swoim plastikowym mocowaniem pod
  • Odpowiedz
@dktr: Podstawka AM4 ze stockowym chłodzeniem (na te 4 plastikowe kołki), to też niezła porażka, chcesz zdjąć chłodzenie, ale pasta tak mocno trzyma do procka, że nie chce zejść, kołki umożliwiają tylko ciągnięcie w górę, żadnego obracania itd. i nagle procesor wyrywa się z gniazda, wraz z radiatorem, to jest jakaś masakra, pożałowali blaszki zabezpieczającej procesor. Takie chłodzenia dodawane do procesorów na AM4 trzeba od razu zmieniać na akcesoryjne, gdzie
  • Odpowiedz
@dktr no właśnie starego Intela kompletnie nie znałem, mój pierwszy pc miał pentiuma 2 jeszcze na slocie A, ale byłem wtedy za młody, żeby cokolwiek tam otwierać i grzebać (dostałem go, jak miałem 4 lata, no to wiesz). A durona męczyłem już jako 10-latek,wiec coś już, przynajmniej teoretycznie wiedziałem. I musiałem się z nim męczyć aż do klasy maturalnej, kiedy to kupiłem w końcu am2+ i wreszcie mocowanie było...normalne. Zwykły śrubokręt,
  • Odpowiedz
@kawkanorbert: przy głosniczkach masz czasami dwa kabelki we wtyczce obudowy i dwie dziurki. Nie ma dziurek po środku. A na płycie masz wystające 3 piny. Musisz wyrwać pin z płyty albo szukać innego bipera. I jeszcze s jakieś dziwne akcje przy płytach i obudowach firm typu Dell, HP. Mają jakieś takie konstrukcje dla biur. Gdzie nawet czasami nie jest wlutowane pci-x do wsadzenia karty graficznej, możesz korzystać tylko z grafiki
  • Odpowiedz