Wpis z mikrobloga

#praca #pracait #programista15k #pracbaza

Mam wrażenie, że od kiedy rozpoczął się u mnie okres 3 miesięcy wypowiedzenia to już nikt nie zaprasza na rekrutacje. 6k brutto QA here. Gnije jak rozmawiam ze znajomymi o zarobkach w branży i nie są w stanie uwierzyć w moją stawkę. Jednocześnie nie mogę się wyrwać z tego gówna nie ważne jak mocno się staram. Warto w ogóle jeszcze się męczyć w tym IT (mam też skille adminowe 1/2 LW) czy jebnąć to wszystko i zostać kurierem? Są tu jacyś QA, którzy trzepią dużą kasę? W czym programujecie? Co robicie? Czego warto się teraz uczepić?
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: Absolutnie zgadzam się z @Darknov. Programowanie u testera to podstawa. Sam mam w zespole testerów, którzy ogarniają znacznie mniej technicznych rzeczy w tym programowania (ale i tak klepią lepsze pieniądze za staż pracy ( ͡° ʖ̯ ͡°)) i ciężko się z nimi współpracuje. Tester automatyzujący ma dużo programowania mimo, że nie pisze aplikacji i testów jednostkowych. Z resztą Ty pisałeś, że nie ma
  • Odpowiedz
Z resztą Ty pisałeś, że nie ma u Ciebie kogoś takiego jak QA więc wynika, że to raczej ty jako programista odwalasz robotę testera

@winterberrysandwich:

W jednej korpo gdzie jestem jako body leasing jest testerka manualna, która przeklikuje aplikację przed deployem na proda. Ja jej pomagam nawet pisać scenariusze tych testów, nie wiedziałem, że to się nazywa QA ;)
W pozostałych naszych projektach deweloperzy sami testują i nawet będziemy sobie sami kodować testy integracyjne, gdyż niektóre apki już się tak wyskalowały, że bez testów grozi fakapem po każdym
  • Odpowiedz
@czlowiek_z_lisciem_na_glowie: No właśnie to jest problem z procesem QA niektórych firm, gdzie testerzy przeklikują się przez scenariusze napisane przez programistów. Raczej powinno to działać tak, że po przeczytaniu specyfikacji danego ficzera to tester powinien sam decydować co i jak przetestować(ewentualnie można się dopytać programistów jakie część może być podatna na błędy). Wtedy jest weryfikacja przynajmniej dwóch osób z dwóch różnych punktów widzenia. Niestety do tego trzeba mieć jakąś wiedzę i
  • Odpowiedz
Nie napisze nic co by tu nie zostało napisane: dobry QA/tester to osoba techniczna. Manual to gatunek wymierajacy i nawet nie przez brak ofert ale z takimi osobami ciężko się współpracuje.

Od siebie z dodam, że bardzo dobre pieniądze i oferty (których nie znajdziesz na polskich job boardach a są przez bezpośredni kontakt przez LinkedIn) są tam gdzie jest doświadczenie i wszechstronność. Trzeba postawić CI/CD? Spoko. Testy backendowe czy webowe? Luz. Jest
  • Odpowiedz