Wpis z mikrobloga

Parę dni temu kupiłem Rometa Aspre I z 2024 roku i okazało się, że rozmiar M jest dosyć sporawy na 176cm. Pojeździłem dwa dni i zdecydowanie czuję dyskomfort w lędźwiach z uwagi na to, że jestem dośc mocno wyciągniety przy takim rozmiarze. Prawdopodobnie sprawę załatwiłaby wymiana mostka z 100mm (fabrycznie) na 80mm. Ktoś ma jakieś rekomendacje co do mostków w fajnej cenie do takich graveli?

#gravel #rower #rowery #romet
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykopek01: https://romet.pl/rower-gravelowy-romet-aspre-1-2024-15

Wg. producenta jesteś w górnej granicy M. 172-178

Może jesteś nieprzyzwyczajony do takiego roweru? Mostek nie wygląda na plaski. Zamiast ładować kasę w inny mostek możesz obrócić do góry nogami ten co masz, to powinno lekko wyprostować pozycje na rowerze do momentu aż się nie przyzwyczaisz.

Jak się już przyzwyczaisz to obróć tak jak był fabrycznie.
  • Odpowiedz
@wykopek01: Spróbuj jeszcze chwilę pojeździć, mnie przy pierwszym rowerze z barankiem też bolały lędźwia nawet przy krótkich przejażdżkach ale w końcu przestały.
  • Odpowiedz
  • 0
@sstachuu: mam wrażenie, że nawet położenie rąk normalnie na przedni uchwyt żeby w miarę się wyprostować jest niewygodny. Do tego muszę jeździć z nisko opuszczonym siodełkiem, co przy gravelach jest komiczne.
  • Odpowiedz
@wykopek01:
Po pierwsze: fajny rower.
Po drugie: parametry moska masz napisane na boku mostka. W gravelach Rometa, chyba wszystkie mostki są -%.
Po trzecie: rada kogoś wyżej o tym, zeby odwrócić mostek na początek to najlepsza rada, jaką można dać w tej sytuacji. To nic nie kosztuje, trwa 3 minuty a może zdziałać cuda. I jak ci będize wygodnie to sobie możesz nawet zostawić w ten sposób. Oni tego nie
  • Odpowiedz
  • 0
@wykopek01 mogę zapytać z czego to wynika że musisz mieć tak nisko siodełko? Strasznie dziwnie to wygląda.
Na ogół siodło w gravelu i rowerach szosopodobnych zawsze będzie wychodzić wyżej od kierownicy. Jaki masz przekrok?
  • Odpowiedz
Zamiast ładować kasę w inny mostek możesz obrócić do góry nogami ten co masz

@wykopek01: Ze zdjęcia słabo widać czy mostek jest na + czy -. Jak obrócisz i obniżysz kierownicę, to będziesz miał jeszcze bardziej pochyloną pozycję.

Jeśli jesteś początkujący, to jest duża szansa, że masz grubo zaburzoną pozycję na rowerze. Np. wysokość siodełka, albo jego przesunięcie przed/tył, kiedy są już jako tako dopasowane poprawia się o 2-5mm i
  • Odpowiedz
  • 0
@khrop: jestem nadal w fazie testów, z uwagi na to, że jestem mega pochylony do przodu obniżyłem sobie siodełko żeby zobaczyć czy sytuacja z lędźwiami się poprawiła - oczywiście w przyszłości siodełko na pewno podniosę bo zdaje sobie z tego sprawę, że wygląda komicznie jak jest tak nisko. Jeżeli chodzi o przekrok to nie mierzyłem tego. W sklepie przymierzyłem S i po prostu od razu stwierdziłem, że jest za mały.
  • Odpowiedz
  • 0
@swiadomy_anakolut: tak, robiłem już drobny research i wiem, że zmiana mostka z 100mm na 80mm może wpłynąć na komfort jazdy, ale szczerze z uwagi na ból w lędźwiach i dyskomfort nadal mam zamiar spróbować z delikatnie krótszym mostkiem. Jak wyjdę z pracy i wrócę do domu to poważnie sprawdzę czy na pewno obecne ustawienie mostka to -6 stopni i go przekręcę na plus. Jutro kolejna część fazy testowej ( ͡
  • Odpowiedz
tego sprawę, że wygląda komicznie jak jest tak nisko

@wykopek01: zupełnie nie chodzi o wygląd. Przy Twojej budowie ciała, da sie ustawić optymalną wysokość siodełka, wynikającą z długości Twoich kości, mobilności i sposobu siedzenia na siodełku ( np. pochylenie miednicy). Wygląd nie ma tu nic do rzeczy. Ustawienie siodełka wpływa na całą pozycję, efektywność pedałowania, wygodę, może niewlować niekorzystny wpływ na stawy, kręgosłup. Wygląd to ostatnia rzecz, którą się powinieneś
  • Odpowiedz
mogę zapytać z czego to wynika że musisz mieć tak nisko siodełko?

@khrop: ze źle dobranej ramy

Wygląd nie ma tu nic do rzeczy.

@swiadomy_anakolut: wygląd jest najważniejszy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeżeli chłop ma wsadzoną sztycę w ramę po same jaja to jest mega c-----o dobrana rama i tyle.
@wykopek01 jak mostek to tylko Zipp Service Course, chociaż tyle będziesz miał ładnego
  • Odpowiedz
  • 0
@swiadomy_anakolut: dzięki za te uwagi, na pewno będę jeszcze kombinować z wysokością siodełka
@n000t zwykłe krossy, gdzie byłem w pozycji bliżej wyprostowania niż pochylenia, może to dlatego
@GrubyKociol jest możliwym, że po prostu mogłem wziąć rozmiar S, ale to nic, coś pokombinuje z ustawieniami.
  • Odpowiedz
@wykopek01: zadzwon do sklepu i spytaj o zwrot, jest duża szansa że przyjmą jeżeli weźmiesz od nich S i dopłacisz stówkę napiwku. M i tak się im sprzeda jeżeli nie jest gdzieś już porysowany. Koła z oponami sobie przemienią, sztycę też.
  • Odpowiedz
@wykopek01:
No to może dorzucić jakiś trening uzupełniający skoncentrowany na tym miejscu.
Nawet jeśli to tylko wina roweru to na pewno nie zaszkodzi.
  • Odpowiedz
  • 1
@GrubyKociol ale wychodzi na to, że kolega ma dobry rozmiar wg producenta. Nawet jeżeli ich widełki są mocno optymistycznie, to musiałby się z dwa rozmiary walnąć żeby to tak wyglądało.
  • Odpowiedz
Jeżeli chłop ma wsadzoną sztycę w ramę po same jaja to jest mega #!$%@? dobrana rama i tyle.

@GrubyKociol: Długości rur między rozmiarami w tym rowerze różnią się o 1-2 cm. Jak weźmie mniejszy o jeden rozmiar, to nie zmieni się wielkość na tyle, żeby nagle siodełko było 20 cm wyżej.
  • Odpowiedz