Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: cała moja robota na tagu do piachu ehh

Typie popatrz na lekarzy jak oni kłamią o swoim zawodzie jak dużo robią i mało kasy mają

Potem popatrz na ich wielkie domy i drogie samochody

Wyciągnij wnioski dlaczego to robią i dlaczego to w IT masz 10000 CV na juniora
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek 100% racji, nie bez powodu sie mowi, ze pieniadze lubia cisze. Jestem testerem manualnym, aplikuje na oferty gdzie wymagania pokrywaja sie w przynajmniej 80-90% z moim skillem, zarobki podaje nie wieksze niz oferowane widelki i od kilku miesiecy nawet hr nie dzwoni, zeby pogadac nie mowiac juz nawet o szansie na techniczna
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Bazując na swoich obserwacjach (wiadomo, rzecz mocno subiektywna) - ilość ofert spadła diametralnie, ale nadal ich trochę jest. W 2022 roku potrafiło do mnie napisać więcej rekruterów w jeden dzień, niż w 2024 w ciągu 3 miesięcy. Firma dla której pracuje, potrafiła zatrudnić więcej ludzi w ciągu miesiąca, niż zatrudniła przez cały 2023 i 2024 (do tej pory).

@ZielonyRozpustnik Testy manualne to gałąź która dostała strasznie po dupie
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek:

Typie popatrz na lekarzy jak oni kłamią o swoim zawodzie jak dużo robią i mało kasy mają

Dokładnie tak jest. Każdy dobrze zarabiający człowiek u nas w Polsce kłamie że jest biedny i ma źle. Robi się to by nie wzbudzać zawiści i nie tworzyć sobie konkurencji.

A IT jest wyjątkiem. Z jednej strony masz samych informatyków którzy w głębi duszy czują się gorsi i rekompensują swoje kompleksy chwaleniem
  • Odpowiedz
@diarrhoea tak, zdaje sobie sprawe ze czas pojsc w automatyzacje, obecnie ucze sie pythona bo wydaje mi sie, ze ma najnizszy prog wejscia ale z drugiej strony na junior automatyka albo na manuala z checia pojscia w automatyzacje tez nie ma zbytnio ofert. Jako ciekawostke dodam, ze moja obecna firma (bardzo duza panstwowka) stwierdzila ze automatyzacja im sie nie kalkuluje i mozliwe, ze beda od tego odchodzic. Ale z tego co
  • Odpowiedz
@ZielonyRozpustnik: Nie ma ich dużo, to fakt. Ale startując na testera manualnego (nawet juniora) mając umiejętności automatyzacji, w większości firm wyprzedzasz 95% innych kandydatów. Nawet oferty dla bardziej zaawansowanych testerów manualnych często mają automatyzację jako nice to have.
Ważnym pytaniem jest, czy jesteś osobą która wchodzi do branży czy masz już doświadczenie w testach?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @0rdynus: @AnonimoweLwiatko: 130 zł/h, a stack to wszystko, co związane z szeroko pojętą automatyzacją w Pythonie, jakieś skryptowania (bash, powershell), CI/CD, docker, podman, kubernetes, ansible, gcp/aws/azure i takie tam. Generalnie robię wszystko, co jest chociażby luźno związane z automatyzacją

· Akcje: Odpowiedz anonimowo
  • Odpowiedz
Oczywiście masz branże gdzie ludzie chwalą się bogactwem ale są to przeważnie naganiacze na kursy i konferencje. MLMy, kursy podrywu, kursy jak flippowac mieszkania, szkolenia na temat krypto czy inwestowania.

Ale czy lekarz który ma własną klinikę siedzi na wykopie i zakłada tag lekarz50k ? No nie. Na wykopie byli informatycy co wrzucali zdjęcia swoich faktur by się pochwalić. Widzieliście coś takiego w innych branżach? Ja nie.
  • Odpowiedz
@diarrhoea nie no ja testuje od 2015 roku :p tu mysle tez, ze na minus dla mnie ze zasiedzialem sie w cieplym i pozornie bezpiecznym k--------u w ktorym spedzilem 8 lat wiec wbrew pozorom pewnie moje cv moze zniechecac skoro przez tyle czasu wpisane sa tam jedynie dwie firmy
  • Odpowiedz
@ZielonyRozpustnik: Ciężko powiedzieć, dla niektórych firm będzie to zaleta. Dużo zależy od tego co umiesz, wielu testerów manualnych z dużym expem łapie się na tym, że umie dokładnie to samo, na tym samym poziomie co osoby mające 2 lata expa (API, Podstawy baz danych, dokumentacja), a ich główna wartość w projekcie wynika z wiedzy domenowej, która w znaczącej większości przypadków nie przyda się w nowym miejscu pracy. Mimo wszystko, dla
  • Odpowiedz
@ZielonyRozpustnik: API można sobie spokojnie przetestować z poziomu dokumentacji (np. Swagger), szybciutko curlem albo trzymać sobie kolekcję w Postmanie (ale wtedy trzeba ją utrzymywać a mało kiedy jest na to czas i ochota + odkąd darmową wersję bardzo ograniczyli, to już nawet do Postmana nie zaglądam). Ale już prosta automatyzacja testów API w Postmanie to już rzecz przydatna (nadal jednak lepiej automatyzować, bo testy API wykonują się bardzo szybko).

Ale
  • Odpowiedz
@ZielonyRozpustnik: Tego nie wiemy, na ten moment AI bardzo przyśpiesza pracę, ale samodzielnie nie ogarnia ani trochę, zwłaszcza jak uwzględni się utrzymywanie testów. Druga rzecz, tester automatyzujący nadal spokojnie może wykonywać testy manualne (większość stanowisk dla automatów to wciąż kombinacja większa lub mniejsza z testami manualnymi), tester manualny bardzo rzadko umie wykonać automatyzację.
Mówiąc szczerze, to w tym momencie bardziej bym się bał zastąpienie przez AI testerów manualnych, bo już
  • Odpowiedz