Wpis z mikrobloga

Chcę przybrać trochę kilo ale problem jest z liczeniem kalorii. Niby są aplikacje typu fitatu ale one liczą kalorie produktów w stanie surowym a przecież nikt nie je surowego mięsa czy ryżu a po smażeniu, gotowaniu itp kaloryka się znacznie zmienia. Wie ktoś może jak najlepiej liczyć kalorie takich produktów które się gotuje, smaży itp?

#silownia #trening #dieta #zdrowie
  • 26
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@ZenujacaDoomerka: ale są różne rodzaje ryżu a fitatu tylko biały wynajduje. A np mięso smażone z kurczaka podaje inaczej niż w google jest, takie jakieś to wszystko na oko się wydaje
  • Odpowiedz
  • 2
@Tony47 liczysz kalorie przed obróbką. Jeśli smażysz 500g piersi z kurczaka na 20g oliwy, to takie dane wrzucasz do fitatu
  • Odpowiedz
@Tony47: Jpd co za typ. A to nie super dokładne po będzie 50 kcal więcej lub mniej, a to za dużo wpisywania, a to za dużo myślenia. Jpd to nie rób nic tylko narzekaj. Btw jak masz napisaną ilość kcal czy cukru czy tłuszczy na opakowaniu to też go nie jest super dokładne i możesz tam mieć więcej cukru, białka czy kcal.
  • Odpowiedz
  • 8
@Tony47 brawo Ty. A teraz w ramach testu spróbuj ugotować 2 woreczki ryżu, jeden gotuj przez 10 minut, a drugi przez 30. Daj znać jak bardzo waga się różni
  • Odpowiedz
@Tony47: nic ci nie zmienia typie, jeśli coś zmienia to śladowe ilości, obróbka termiczna może najwyżej zmienić objętość produktu, bo niektóre produkty pochłaniają wodę, a z innych woda odparowuje, więc inna kaloryka wyjdzie w przeliczeniu na gramaturę surowego i po obróbce, ale jak policzysz kalorykę surowego to wszystko ci się będzie zgadzać w bilansie
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@edenmar: @nalej_mi_zupy czyli to nie ma znaczenia czy się liczy kalorie przed czy po obróbce to po co koleżanka wyżej jakieś obliczenia matematyczne stosuje skoro wystarczy zeskanować kod z paczki apką którą pokazała
  • Odpowiedz