Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wiem, że wykop mi nie pomoże podjąć decyzji ale to raczej wyrzucenie z siebie mojego dylematu :)

Pracuje jako QA w spoko firmie. Już 6 lat bo produkt ciekawy, praca stabilna, ludzie ekstra, wciąż mnie to bawi. Full remote. Pienią∂ze są bardzo dobre (jak na moje umiejętności) bo na czysto (po podatakch, zusach) zostaje mi średnio 14k na miesiąc. A jestem typowym manualem. Mogę się rozwijać ale brakuje mi sapozaparcia więc sobie tak 'wegetuje'. Nie widzę też za bardzo ścieżki kariery w którą mógłbym w strukturach pójść.

Przez przypadek trafiłem na ofertę pracy i złożyłem CV. O dziwo, przeszedłem proces i dostałem ofertę. Około 2k więcej na miesiąc, produkt pewnie nie tak ciekawy (aplikacja bankowa), jakieś benefity w stylu multisporta którego nie mam.

Z jednej strony byłem przekonany bo w końcu 2k miesięcznie to już coś, z drugiej się obawiam. Tu mam stabilną posadę (rodzina na utrzymaniu, kredyt) i wiem, że nikt mnie tu nie ruszy.
W nowej pracy będę długi czas jako 'świeżak' a co na linkedin nie wejdę to ludzie szukają roboty, zwolnienia w branży itp. jedyny plus to te 2k ale boje się też nudy.

Co są∂zicie? Chyba kiepskie czasy na zmiany?

#pracbaza #pracujwit #pracait #programista15k #praca

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Chcesz zmieniać pracę, w której jesteś 6 lat i masz fajny zespół i z uśmiechem wstajesz do roboty i wszystko pewnie jest dla Ciebie znane i łatwe dla 14-procentowej podwyżki i multisporta? I jak sam zauwazyłeś, w niepewnych czasach, gdzie nowe osoby są pierwsze do zwolnienia po kontraktorach?

W dupie ci się kolego przewraca. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja bym się chyba cykał teraz zmieniać pracę w IT. Widziałem już niejeden post gdzie niby firma ze stabilną sytuacją nagle zwalniała kilkanaście osób, w tym pracowników z bardzo dużym doświadczeniem i skillem,

Mając zobowiązania to, tak jak pisałeś, zawsze miałbym nad sobą widmo bycia świeżakiem i pierwszym w kolejce do zwolnień
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a jakaś drobna podwyżka w obecnej nie wchodzi w grę?
Ogólnie takie wyjście ze strefy komfortu może zaowocować wzrostem umiejętności i zobaczysz jak przebiega praca w innym miejscu. Zasiedzenie się to nic dobrego.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: W jakiej firmie pracujesz? Nie musi być konkretnie nazwa, chyba że na priv, ale chociaż tak ogólnie czy to firma z włąsnym produktem, jak duża itp. i jak byś dzisiaj szukał to po czym byś rozpoznawał tak dobrą firmę/zespoł w jakim piszesz że dziś Ci się pracuje?
  • Odpowiedz