Aktywne Wpisy
Drill90 0
Patrząc na wymagania S.T.A.L.K.E.R.-a 2 zaczynam doceniać starą szkołę deweloperską, kiedy to twórcom zależało na tym, by ich gry docierały do jak największej publiki, a objawiało się to właśnie choćby w szerokich wymaganiach sprzętowych, dzięki czemu znacznie szersze gremium graczy mogło obcować z danym tytułem. To był taki ukłon w stronę tych, którzy nie mogli sobie pozwolić na super sprzęt, ale wciąż jednak cieszyli się z opowieści zawartej w konkretnej produkcji. Tak
jacas +82
Nooo dałam Kamilowi jeszcze szansę po programie żeby mnie trochę połechtać, zabawić. Pozwoliłam mu do siebie napisać, nie zablokowałam od razu jego numeru. Zostawiłam te drzwi lekko uchylone. Nawet mu chyba dwa razy odpisałam "ok" jak zapytał co u mnie... No ale jak widać jemu nie chciało się starać o taką boginię jak ja, no trudno, taki typ faceta. Tak poza tym to już w połowie programu zapisałam się na taki wyjazd
Samice „odpowiadają” dużo słabszym, pulsującym świeceniem w czasie, kiedy samce nie świecą – dzięki takiej synchronizacji samcom dużo łatwiej zauważyć potencjalne partnerki.
Wokół namierzonej samicy może się zgromadzić nawet około dwudziestu samców. Zalotnicy chodzą energicznie wokół niej, emitują sygnały świetlne, a czasem też próbują się na nią wspinać (lub w zamieszaniu próbują się wspinać na inne samce) – ostatecznie jednak to ona wybiera partnera. Niektóre samice wybierają pierwszego samca, który wyląduje w ich pobliżu, inne jednak są wybredne i mogą odrzucić nawet kilku kandydatów zanim się zdecydują.
Synchroniczne pokazy świetlików z gatunku Photinus carolinus są chętnie obserwowane przez turystów, a jedne z najbardziej znanych siedlisk tych owadów znajdują się w Parku Narodowym Great Smoky Mountains. Podczas tygodni, kiedy trwają gody świetlików, ruch turystyczny na tym obszarze jest ściśle regulowany.
Tutaj krótki filmik - w bonusie na końcu świecące w ciemności grzyby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#ciekawostki #przyroda #natura #owady #zwierzeta #gruparatowaniapoziomu #ameryka #usa #7ciekawostekprzyrodniczych
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
@Szarmancki-Los: Polecam odwiedzić góry świętokrzyskie. W okolicach św. Katarzy czy też św. Krzyża w lasach można spotkać całe świecące alejki.
Nie wiem dokładnie w jakim to okresie ale jakoś pod koniec wakacji to są miejsca że jest ich więcej niż komarów.
@Gagar Tak, to jest ten czas, kiedy już się pokazują :) Ale też jeszcze nie widziałam tegorocznych świetlików.
@Apaturia pisze o świetlikach SYNCHRONICZNYCH, których w Polsce nie spotkamy. Przypadkiem na nie trafiłem 25 czerwca w Chorwacji w okolicach parku Jezior Plitwickich. Cała okolica obiektu, w którym nocowałem (BearPackers N 044° 51.182, E 15° 39.178) co kilka sekund się rozświetlała i po sekundzie gasła. Coś niesamowitego