Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #datascience #informatyka

Czy ktoś z Was pracuje bądź słyszał o takim stanowisku jak Inżynier Industry 4.0 ?

Z tego co wyczytałem to jest po prostu analityk danych ale bardziej nastawiony na przemysł/produkcje w mocno zautomatyzowanych fabrykach.

Dostałem telefon na takie stanowisko ale jak zapytałem o stack technologiczny to rekruterka nie była w stanie mi nic powiedzieć.

Ktoś kojarzy na czym tam się pracuje i jakie skille są potrzebne? Pytam bo mam podesłać CV no i chciałbym je jakoś ukierunkować pod te stanowisko i zweryfikować czy to dla mnie czy nie.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@login_zajety_sic industry 4.0 to bardzo szerokie hasło. Najczęściej kryje się pod tym zbieranie danych z linii (nawet z pojedynczych czujników, kamer, falowników itd.) i wykorzystanie tych danych do optymalizacji produkcji, poprawiania czasu cyklu maszyn, przedwczesnego wykrywania awarii (np. na podstawie analizy drgań można wykryć kiedy silnik wyzionie ducha i zawczasu planuje się jego wymianę itd.). Tak jak mówię jest to dość szerokie zagadnienie i jako inżynier ciężko powiedzieć czego mogą oczekiwać.
  • Odpowiedz
@markhausen: Niestety nic więcej na tą chwilę nie wiem a o sterowniki PLC nikt nie pytał :D Ale wiem że występują na bank tam. No nic, Python, SQL, i "znajomość pakietu office" na pewno wpiszę.

Mógłbyś co powiedzieć więcej o tym co robisz poza siedzeniem przy kompie?
  • Odpowiedz
@login_zajety_sic python, SQL może się przydać jak najbardziej.
No ja z kolei w stosunku do takich inżyniera industry 4.0 to bardziej siedzę bliżej linii produkcyjnej. Automatyk oprócz tego że siedzi na komputerze pisząc programy na sterowniki, czy wizualizacje, to musi analizować program na linii, nie raz poprawia czy konfiguruje czujniki, czasem poprawia po elektrykach :D czasem nawet muszę się nauczyć pracy operatora, by zrozumieć ich problemy i jakoś je rozwiązać.
Nie
  • Odpowiedz