Wpis z mikrobloga

gościa, który wpadł na pomysł aby usunąć mapy google z wyszukiwarki google powinni powiesić za jaja.

#google #zalesie
  • 120
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TomWro: Jeśli strona nie sprzedaje Twoich danych to nie musi pytać o ciastka ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Tak więc już wiesz jaka jest skala przechowywania i sprzedaży twoich danych
  • Odpowiedz
Ale co wy tak bronicie interesu google? W tym przypadku ewidentnie robią na złość użytkownikowi wlasnie po to żeby wymusić na ue odejście od sprawy...

Jak Microsoft twierdził, że przeglądarka jest nieodłączną częścią w systemie Windows to google pierwszy leciał ze skarga do USA/UE na praktyki monopolistyczne (ʘʘ)

@Kangaro: Nie rozumiem skąd w Tobie przekonanie, że bronie interesu google? Korzystałem bo lubię i uważam takie regulacje
  • Odpowiedz
I zeby nie bylo tez mnie to irytuje i przeszkadza, ale jak by nie patrzec pobudki sa dobre.

@Sarza01: jak to mówi: "piekło jest wybrukowane dobrymi chęciami"

Jeżeli dana firma ma dwa produkty - wyszukiwarkę i mapę, to co w tym dziwnego, że po wyszukaniu czegoś pokazuje również wynik na mapie.
Ewentualnie można się doczepić, jeżeli sztucznie manipuluje wynikami, aby nie pokazywać wyników konkurencji. Wtedy to można uznać za problematyczne.
  • Odpowiedz
@Sarza01

Jak to nie jest nie uczciwa konkurencja to nie wiem co jest.

pamiętasz czasy jak Google chciał zrobić swojego FB i każdemu posiadaczowi gmaila zakładał Google+, nikt z tego nie chciał korzystać i to samo zdechło bez interwencji unijnych biurokratów natomiast wielu chce korzystać z map tak jak kiedyś ale unia to utrudnia, to jest nienormalne
  • Odpowiedz
@zalogowany_user
A pamiętasz jak Google wprowadzilo reklamy na yt? Tylko 5 sekund nic więcej... ( ͡º ͜ʖ͡º)

Przecież oni to dla naszego dobra robia te reklamy i ten monopol.

Ja tu nie chce sie sprzeczać, przedstawiam tylko jak wyglada druga strona medalu.
  • Odpowiedz
@Sarza01: oczywiscie ze nie jest, ludzie moga korzystac do woli z innych rozwiazan, nie sa karani tym ze wchodza z Opery/Firefoxa/etc. na narzedzia google'a - one nadal tam dzialaja. Tu nie ma nic monopolowego oprocz tego ze wiekszosci ludziom te rozwiazania sie podobaja wiec korzystaja.
  • Odpowiedz
@suluat

Przeciez sa alternatywy dla yt, mozesz sobie z innych korzystac nikt nie karze ogladac yt. To chcesz mi powiedzieć?

Maja monopol poprzez technologie. Co z tego ze jest konkurencja skoro nikt z niej nie korzysta. Yt tez nam konkurecje, jakąś pewnie ma, tylko nikt tam nie wchodzi. Kumasz czacze?

Bo tlumacze to juz 5 raz, nadal jakoś ciężko zrozumieć.
  • Odpowiedz
jak to co? Monopol, brak alternatywy i linkowanie dalej do swoich zasobow.

@Sarza01: Linkowanie do swojej wyszukiwarki grafik, filmów, książek i całej reszty tego co jest na belce z mapami już nie jest monopolem?
  • Odpowiedz
Idziesz do sklepu Coca-Coli z wielkim banerem nad wejściem „Coca-Cola”, no i masz tam coca-colę, coca-colę cherry, fantę, sprite'a, soki cappy, aż tu nagle przychodzi komunistyczny eurokomisarz i każe Coca-Coli wstawić do sklepu pepsi, 7 upa, mirindę, hoopa, tymbarka i nałęczowiankę.

@jednorazowka: jeżeli coca-cola kontrolowałaby 90% sklepów, to tak – najprawdopodobniej Unia kazałaby im oferować produkty także innych producentów, albo – o zgrozo! – sprzedać część tych sklepów innym firmom.
  • Odpowiedz
@wap_eeL: nic nowego #regresprogramistyczny od jakiś co najmniej 8 lat obserwowane zjawisko stopniowego zanikania podstawowych funkcji, zastępowania algorytmów wyszukiwania AI, cenzurowanie treści i shadowbanning. Zmierzamy stopniowo w kierunku upadku cywilizacji, to fakt
A co do map to i tak te googlowskie są strasznie kulawe. Do takiej nawigacji ogólnej nawet ok, GSV też bardzo się przydaje, ale poziomem detali nawet nie zbliżają się do map openstreetmap.org czy opentopomap.org o
  • Odpowiedz