Wpis z mikrobloga

Czemu tak jest ze w Polsce zwykly chinski skuterek pierdzik 50cc kosztuje 7-10k (junak, barton) a jak wejde na strony chińskich sprzedawców to takie skuterki są wszędzie powystawiane za 500-800 dolarów? To jest k---a jakaś abstrakcja.
#motocykle #skutery #c---------------a
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czemu tak jest ze w Polsce zwykly chinski skuterek pierdzik 50cc kosztuje 7-10k (junak, barton) a jak wejde na strony chińskich sprzedawców to takie skuterki są wszędzie powystawiane za 500-800 dolarów?

@heez: cła, podatki, koszt transportu, dostosowanie do polskich norm, homologacji, naprawa w polskim serwisie w razie czego, no i marża bo sobie musi też zarobić
  • Odpowiedz
@heez: nie wiem jak z kwestiami kosztów i jakości, ale na pewno w azji tego gówienka jest po prostu mnóstwo- czyli wysoki popyt i być może nie spuszczają się tak super nad jakimiś detalami/jakością? To tylko myślenie na głos.
  • Odpowiedz
@heez: Prawo jazdy na 50 sprawiło że skuter jest towarem dla bogatych, w sensie kiedyś wystarczyło że dzieciak zrobił w szkole kartę motorowerową, aktualnie trzeba wydać 2k na kurs i egzamin. Na dowód też nie wolno jeździć.
  • Odpowiedz
@dariuszszill: Ja bym poszedł dalej. W ogóle usunałbym kategorię A. Jazda na motocyklu to nie jest pilotowanie rakiety i gwarancja (jako taka), że znasz przepisy powinna wystarczyć. I tak jeździć człowiek uczy się w praktyce
  • Odpowiedz
A. Jazda na motocyklu to nie jest pilotowanie rakiety i gwarancja (jako taka), że znasz przepisy powinna wystarczyć. I tak jeździć człowiek uczy się w praktyce

@krdewra: oj nie :) technika jest dużo ważniejsza niż na B.
  • Odpowiedz
@Anakee: Masz absolutną rację. Tyle, żę prawo jazdy kat. A niczego tutaj nie zmienia. Wszystkiego trzeba nauczyć się samemu w ramach nabierania doświadczenia. Tym motywuję pomysł całkowitego usunięcia kat. A z polskiego prawa.
  • Odpowiedz
@krdewra: tyle co ktoś pisał, że co wyjedzie na plac to się w--------a, a ty chcesz, żeby takie gwiazdy wyjechały na ulicę xD Dla mnie to głupota jeździć na 125cc bez chociaż paru godzin na placu, a tu byś miał jełopów jeżdżących litrami i niepotrafiącymi zrobić ósemki na placu.
  • Odpowiedz
@heez: 25 letnie u----i jezdne po 3000zł nowy chinol za 7, nowy peugot 10k, ja kupiłem używke z francji za 6300 jeszcze 2t odblokowane, bardzo fajnie sie tym jezdzi, kask na gółowe i w droge, a nie ubieranie sie jak na motor. Ale w pl bardzo mało motorków/skuterkow polak woli stać w korku ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@krdewra: To też jest dobry pomysł, ewentualnie zrobić ograniczenie na B do 500cc, podejrzewam że przez całkowite zniesienie A ilość wypadków poszybuje w góre. Dlatego według mnie ten limit do 250cc-350cc powinen być wystarczający na B, bo tutaj już można się wygodnie przemieszczać, bez jazdy 100km/h z górki. A skąd w ogóle pojawił się przepis na 125cc na kategorie B, może można by było coś "popchnąć" żeby zwiększyli limit?
  • Odpowiedz