Aktywne Wpisy
trogatelnaya_raduga +237
#frajerzyzmlm
ta głosówka… jest P------A
ta głosówka… jest P------A
wredny_bombelek +150
Kiedy okazuje się, że najczarniejszy scenariusz zakładany przez GUS jest lepszy niż rzeczywistość.
#nieruchomosci #demografia #polska
#nieruchomosci #demografia #polska
Istnieje depresja z objawami psychotycznymi, natomiast chciałbym wiedzieć, czy pacjent z taką depresją może mieć urojenia, które niejako "uzdrowią" jego depresję? Mam na myśli sytuację, w której pacjent będąc w ciężkim dołku, będąc dosłownie minuty od odebrania sobie życia, jest w stanie mieć urojenia, które go tak "przerażą", że zacznie się niejako obawiać o swoje życie? I dzięki temu zaniecha swoich planów? Czy mózg człowieka w takim stanie, potrafi wyprodukować takie urojenia, żeby przekonać samego siebie, że jest zagrożony, i że musi chronić swoje życie i uciekać? Badam pewną sprawę i bardzo mi się przyda opinia ekspertów, dziękuję
1.objawy psychotyczne w depresji jak już się zdarzają są zgodne i spójne z nastrojem oraz treścią myśli.
2. Mają najczęściej treśc obwiniania, bycia złym, umierania lub już bycia nieżywym.
3. Czasami zdarzają się paranoidalne - prześladowcze
4. Nie spotkałem się z sytuacją by objawy psychotyczne miały by "uzdrowić". Pojawienie się tych objawów zawsze wskazuje, że depresja zdecydowanie będzie cięższa do leczenia a nawet wzrasta ryzyko samobójcze czy doprowadzenie swojego
@staryalkus: nie mogę tego wykluczyć.
W ciężkiej depresji wątpię by nagle pojawiające się objawy psychotyczne były by tak silnym impulsem do tego by człowiek odzyskał kontrolę nad swoim ciałem i uzdrowił się. W ciężkiej depresji jest też mniejsza szansa na s---------o z powodu braku napędu i energii. Dlatego taki scenariusz jest mało