Wpis z mikrobloga

• 4
@wredny_bombelek

A takie finezyjne wykresy to baza m.in. dla szacunków przyrostu ludności w top5....

Czyli Polacy na dobrą sprawę znikają, ale zanim znika to połowa z nich przeprowadzi się do 5 miast w Polsce....
  • Odpowiedz
  • 2
@wredny_bombelek kilka lat temu GUS wypuścił eksperymentalne analizy populacji i wychodziło im że będzie rosło. I zgadnij co? Tak ktores z multikonto tego twiterowego z---a z wykresem pisało tutaj że populacja będzie z---------ć bo tak GUS opublikował. SZkoda że miesiąc po publikacji tego raportu podali dane rzeczywiste które zaczynały leci na ryj i były sporo poniżej najgorszego przypadku (stabilizacji) i od tego momentu tylko jest gorzej. W sumie to go chyba
  • Odpowiedz
  • 29
@wredny_bombelek profesjonalny wykres jak na analityków przystało xD Jezu jakbym coś takiego pokazał to by mnie wyśmiali xD jakie tutaj współczynniki dali? Od czego nagły wystrzał w 2030? XD toż to automatyczna prognoza o zmienna 'chuka wiemy'
  • Odpowiedz
niestety nie masz racji, ale ma.

@zeszyt-w-kratke: nie ma, bez znaczenia ile razy zostanie to przez was powtórzone. W UK badano wpływ cen mieszkań na przestrzeni kilkunastu lat. 10% wzrostu cen mieszkań powodowało wśród wynajmujących 2% spadku dzietności, a i to dopiero po 2 latach, a wśród posiadających 2.4% WZROSTU dzietności. To są pomijalnie małe liczby, bo jedno drugie w pewnym stopniu wygasza. A i to z UK, gdzie w
  • Odpowiedz
@del855: przecież te wzrosty ludności w największych miastach albo już wyhamowały, albo zaraz wyhamują. Z dużych miast to rośnie chyba jeszcze tylko Gdańsk i Kraków, bo taka Warszawa w 2023 zanotowała już spadek populacji.
  • Odpowiedz
ja popracowałbym nad tym, ale żadna mnie nie chce...

@gupi_ja: i to, w przeciwieństwie do cen nieruchomości, ma realny wpływ na dzietność. Faceci (a dokładniej ~92% facetów) chcieliby dzieci, ale często nie mogą znaleźć odpowiednich partnerek. Kobiety (również 92-93%) również chcą dzieci, ale również często też nie mają ich przez brak odpowiednich partnerów.

I to się dzieje z różnych powodów. Czasem przez wygórowane wymagania którejś ze stron, a czasem przez
  • Odpowiedz