Wpis z mikrobloga

Mirasy, jak to jest z panelami i ogrzewaniem podłogowym - z reguły winyl ma niby mniejszy opór cieplny, ale w necie jak patrzyłem to laminowane też niby są z przeznaczeniem do ogrzewania podłogowego.
W mieszkaniu od 6 lat mam zwykłe laminowane i nic się z nimi nie dzieje (trwałość, wygląd, wzoru do wyboru na plus), ale zastanawiam się czy do domu z podłogówką muszę iść w winyl.

Jakieś pro tipy? Ktoś zgłębiał temat?

EDIT: Kłaść je będę poza strefami mokrymi (salon, jadalnia, pokoje). Cena też gra rolę przy ponad 150m2. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#remontujzwykopem #budujzwykopem #wykonczenia #budowadomu
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Opór cieplny płytek 0,01; paneli winylowych 0,03; paneli laminowanych na ogrzewanie podłogowe 0,05; deski 0,11; Do paneli laminowanych dochodzi jeszcze podkład z oporem 0,01.

Tak w praktyce, to między panelami laminowanymi a płytką może zajść potrzeba podniesienia temperatury zasilania o 0,5-1 st. C. względem płytki, która lepiej przewodzi ciepło. Ale to zależy też od projektu ogrzewania podłogowego. Może już było liczone dla paneli, to już nic nie trzeba będzie podkręcać. W kwestii
  • Odpowiedz
@grzegoor: zasada jest prosta-im wiekszy opór tym to bardziej działa jak izolator a nie przewodnik
tym samym, żeby nagrzać pomieszczenie do zadanej temperatury, musisz dać mocnej w palnik na piecu
nie musi iśc winyl, możesz i se deske 3 warstwową dać, po prostu zuzyjesz więcej mocy na ogrzewanie
Elev - @grzegoor: zasada jest prosta-im wiekszy opór tym to bardziej działa jak izola...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@grzegoor: Różnice w praktyce są pomijalne, jak już się nad czymś zastanawiać to ewentualnie nad płytką, ale w życiu nie chciałbym mieć płytek sypialniach (o kosztach kładzenia nie wspomnę)

Każdy panel ma wspołczynnik oporu cieplnego, patrz na takie żebyś się zmieścił w tych 0,07 i jako podkład Arbiton Multiprotec 1000 - opór 0,006 i wszystko będzie git.

Wczoraj właśnie rozmawiałem z kolegą z pracy który też wykańcza mieszkanie i on
  • Odpowiedz
  • 0
@jozef-bania: dopiero fundament ongoing, ale małżonka już coś chce zacząć planować z wyborem materiałów wykończeniowych, chudziak chyba 10 lub 15cm EPS (już nie pamiętam jak w projekcie jest), ściany 20cm EPS, PC powietrze-woda, reku.

@ProgramistaNaBudowie: nie chcę płytek w części dziennej, dam je tylko w kuchni i łazienkach.

@Elev: ale tyle to wiem, tzn. to nie tak że nie rozumiem zasad termodynamiki czy oporu cieplnego, tylko
  • Odpowiedz
@Vhredny: Jeśli by tak było, to płytka byłaby cieplejsza o kolejne 2-3 stopnie od winyla. No nie wiem, może. W sumie nie sprawdzałem kamerą różnicy w temperaturze, zerknę w kolejnym sezonie grzewczym. Wydaje się to dużą różnicą. Nie mniej w praktyce nie ma to znaczenia za bardzo, ponieważ panele są w neutralnej temperaturze (otoczenia) jako materiał w przeciwieństwie do płytki, która jest zimniejsza gdy nic nie grzeje.
  • Odpowiedz
@grzegoor po pierwsze nie patrz na parametry cieplne samych paneli, samych winyli, samych płytek, tylko trzeba policzyć parametr cieplny dla całej przegrody (podłogi).
Po drugie poszukaj gościa co robi projekty podłogówek i ŚCHE (potrzebujesz na końcu do odbioru) i Ci pokaże różnice w poszczególnych rodzajach podłóg i wtedy zdecydujesz w co idziesz.
  • Odpowiedz