Aktywne Wpisy

gedzior84 +174

źródło: IMG_20250314_080944
Pobierz
Rad-X +163
Ależ to będzie piękne jak im władują obwodnicę pomiędzy osiedle ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://gazetawroclawska.pl/wycinka-setek-drzew-na-granicy-wroclawia-widac-juz-korytarz-wschodniej-obwodnicy/ar/c1p2-27361961
#wroclaw
https://gazetawroclawska.pl/wycinka-setek-drzew-na-granicy-wroclawia-widac-juz-korytarz-wschodniej-obwodnicy/ar/c1p2-27361961
#wroclaw

źródło: il20250313_899440895_xlarge
Pobierz
Bo nie ogarniam tego bóldupienia. Przecież my już to mamy, tylko trzeba usprawniać transport publiczny i rozwijać usługi jak przedszkola czy szkoły tam gdzie jest ich deficyt.
#warszawa #polska #pytaniedoeksperta
@Andrzej_Buzdygan: bardzo dobrze to określiłeś - orwellowskie:
Dwa różne pojęcia - 15 minutowe miasta i "traffic filters scheme"
@Andrzej_Buzdygan: Bo idea jest fajna, tylko to trzeba mieć przygotowane pod to miasto i mieć możliwość ogarnięcia tego.
Do tego takie coś możesz wprowadzać jak masz:
- sensowną
@kuncfot: pytanie na serio: co jest nie tak z planowaniem kampusów uczelni, tak żeby można było do nich dogodnie dojechać? czy nie wyłapałem jakiejś ironii? na całym świecie albo buduje się całe kampusy jako miasteczka akademickie (pod miastem albo na obrzeżach) z akademikami, budynkami uczelni, przychodniami, sklepami spożywczymi po to żeby studenci mogli się skupić na
No właśnie o tym mówię, te nowe osiedla nie są do mieszkania tylko po to żeby ktoś zarobił. Żeby była jasność to ja jestem
A co jak student będzie chciał dorobić? ze swojego 15 min. miasta będzie musiał pojechac do innego, i znowu problem.
W ogóle "na całym świecie ..." może najbogatsze tak mają, nasze ani nie są bogate, ani w pierwszej 100 najlepszych ... z czym do ludzi.
@Andrzej_Buzdygan: już obostrzenia COVIDowe pokazały, że jednak mogą.
@kuncfot: ale jeżeli np. jest możliwość postawienia akademika w sąsiedztwie budynku uczelnianego zamiast sprzedaży gruntu developerowi pod kolejne centrum handlowe czy business park to czemu nie ułatwiać ludziom życia?
@szymeq2001: ja jestem zdania, że wszystko jest realne. Tylko potrzeba świadomego społeczeństwa i woli do zmiany. Jak będziemy sobie mówić, że się nie da, to ci niszczący polskie miasta beznadziejnymi osiedlami będą przesuwać okno overtona coraz bardziej aż za 50 lat obudzimy się w świecie gdzie 90% nowych mieszkań to będą 20m2 apartamenty.
@Elberus No i zajebiście, chyba że