Aktywne Wpisy
slabehaslo +56
Minieri +377
Dziś Dzień Zaduszny, czyli dzień pamięci o zmarłych bliskich. Według wierzeń najlepiej unikać wychodzenia z domu o zmroku gdyż można spotkać błąkające się dusze. Mam jednak wrażenie że dusze które ja dziś spotkałem zbłąkane nie były i trafiały tu, na stację, z określonym zamiarem. W końcu po wczorajszym Święcie Zmarłych, rodzinnych spotkaniach i wspólnym oglądaniu "Znachora" przy kotlecie przyszedł czas na powroty do domu i wygląda na to że całkiem sporo osób
W Polsce powiatowej jeśli zarabiasz 4 tys na rękę, to zarabiasz BARDZO DOBRZE. Powyżej tego jesteś praktycznie bogolem. W Polsce powiatowej większość ofert pracy to minimalna, ale za to pełen szereg wymagań i kilka lat doświadczenia, oraz kilkaset osób na jedno miejsce. Idziemy dalej, po ulicach w Polsce powiatowej większość poruszających się samochodów na LOKALNYCH rejestracjach ma przynajmniej 10 lat. Po polach poruszają się 30 letnie traktory, a nowo architektocznie wykonany dom przeciąga uwagę wszystkich. Mieszkania developerskie może i się budują, lecz stoją w większości puste. Infrastruktura na wsiach czy w większości powiatowych to dziurawe drogi, stare kamienice i zapomniane przez boga opuszczone tereny.
Jeszcze w 2023 roku dominanta wynosiła 2600 zł netto!! Teraz może to być 3 tysiące. Zarobki rzędu 10 tys to mały procent realnych wypłat.
Z drugiej strony za 10 tys w wojewódzkim typu trójmiasto, posiadając swoją nieruchomość/spłacając kredyt można żyć jak pączek w maśle. Natomiast takie 5 tys w powiatowym wystarcza na praktycznie wszystko. Oczywiście to jest REALNE spojrzenie na stosunek cen do zarobków, a nie wymysły wypopków, gdzie same 2 tys miesięcznie to subskrypcje jakiś pierdół, czy wydawanie po 1000 zł na ubrania miesięcznie.
Tak więc koledzy, takie są realia, a nie inne.
#przegryw
@Van-der-Ledre: typowy wypok. ile to ja nie zarabiam, a w ogóle to jaki skromny i się bynajmniej nie chwale!
Nawet jak chcesz dać 10k brutto to nie ma ludzi z umiejętnościami...
#korpo #pracbaza
Ciekawe ile z tych osób zarobiła na nie za granicą i/lub ma je na kredyt.
Z tego co słyszałem od rodziców, to dość powszechne, że jeden chłop siedzi przez większość czasu w Niemczech, by wybudować i utrzymywać to wszystko w Polsce.
@Van-der-Ledre: Jeśli jesteś kołchoźnikiem w fabryce smrodu albo szeregowym pracownikiem budżetówki to tak. Natomiast ja mam znajomego, który jest dobrym handlowcem w dużym telkomie i 10k netto wyciąga regularnie. On oczywiście zatrudniony jest na B2B i jest kierownikiem, ale dwie laski z którymi pracuje, z prowizjami również zarabiają regularnie po 5-6 tysięcy netto. W lepszych miesiącach były
@Van-der-Ledre: już pare lat temu nauczyłem się że jeżeli ktoś bajtuje w ten sposób to znaczy że robi to w przerwie odrabiania przyrki
Mieszkam w niemczech i jako kierownik korzystałem z polskiej agencji do pracowników tymczasowych. System mieli taki 2 tygodnie po 12h pracy żeby potem 2 tygodnie vyc w Polsce. Xo po niektórym xo domy budowali czy kredyty spłacali to robili ze miesiącami nie wracali tylko 2ga turę jeszcze dorabiali w innym miejscu.
Ale wracając do brzegu na oko prawie
@Jerry664: Co kur.a robi?