Aktywne Wpisy
djpatri +35
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Lukardio +48
Mam nadzieje że #marszniepodleglosci zostanie ,,odzyskany" i będą brali wszyscy ludzie niezależnie od wyznawanych poglądów.
#polska #11listopada #lgbt #marszrownosci #patriotyzm #neuropa #4konserwy
#polska #11listopada #lgbt #marszrownosci #patriotyzm #neuropa #4konserwy
Od początku roku +1206 lokalizacji i +3907 ładowarek >100 kw.
#samochodyelektryczne #tesla #francja
@PiotrFr: Z cyklu upada ostatni argument zagorzałych przeciwników EV - nie ma gdzie załadować jak nie masz domu. Widać, że najwięcej ładowarek jest przy sklepach - jedziesz raz w tygodniu na zakupy i akurat w pół godziny doładujesz prawie na maxa EV. Przy okazji.
Dodatkowo to są najtańsze ładowarki
Poza tym to tylko DC >100 kw.
@kwanty: wow, nie jestem przeciwnikiem samochodów elektrycznych, ale to się nadaje na mema xd
@PiotrFr: Chciałbym zobaczyć taki filmik od kierowcy EV, który jest na ładowarce 30 minut raz w tygodniu i podsumowanie ile kilometrów zrobił średnio w roku¯\(ツ)/¯
W maju jednym z aut 1308 km
Przecież ładując raz w tygodniu 30 min na ~120 kw masz spokojnie 300 km zasięgu.
Tzn
@PiotrFr: Takie, że nawet mocna ładowarka osiąga maks połowę tego co deklaruje producent przy krótkim ładowaniu. Jeżeli faktycznie osiągasz takie zasięgi przy krótkim podpięciu do ładowarki to cofam to co napisałem, ja mam takie doświadczenia z renault/forda/tesli, że jakbym miał spędzać 30 minut tygodniowo na ładowanie to tego samochodu używałbym tylko do dojazdu do ładowarki i powrotu do domu.
Powiem więcej - czasem zostawiałem samochód na ładowarce AC na kilka godzin. Szok.
Miałem też ładowarkę 50kW pod Biedronką. Akurat na zakupy. Ze dwa razy w tygodniu jeżdziłem do sklepu więc podpinałem się do ładowarki.
@Yelonek: No naciągane trochę, zazwyczaj nie spędzam w sklepie więcej niż 15 minut, o kinie czy siłowni nawet nie ma co wspominać jako miejsce do doładowania cywilnego samochodu, bo ile procent społeczeństwa z tego aktywnie korzysta? Dla mnie elektryki są spoko, ale jak nie masz gniazda w garażu to raczej wybór bez
No tak. I ta połowa wystarcza na to co powiedziałem
@PiotrFr: To ja tego nie rozumiem, czemu pierwszy z google kalkulator wylicza mi naładowanie nowej Tesli Y z 30% o 300 km, na ładowarce 150kW, na 43 minuty z prędkością 678km/h?
Skąd takie info? Wręcz przeciwnie, właśnie przez niskie koszty eksploatacji ci co dużo jeżdżą się przesiadają. A znam wielu takich, co kupowali jako "drugie auto" i to "pierwsze" przestawało jeździć ( ͡°
@PiotrFr: Nie mam szkalnej kuli, a @positive_rate nie dał linka, więc zgaduje, że jakoś uwzględnia krzywą ładowania.