Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Planuje kupić za kilka lat #dom ale śledząc co jakiś czas wiadomości zastanawiam się czym do cholery będzie można w końcu go ogrzewać xD? Kotły i piece gazowe złe, węgiel nie, to co zostaje? Panele słoneczne podobno dobre ale jako uzupełnienie (zresztą zazwyczaj nikt nie ma na tyle miejsca żeby postawić ich duż) a na pompy ciepła ludzie narzekają + podobno nie sprawdzi się na mrozach + samo w sobie drogie i serwis drogi.

#pompaciepla #ogrzewanie #fotowoltaika #budowadomu #nieruchomosci #mieszkanie #energetyka

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Planuje kupić za kilka lat #dom ale śledząc c...

źródło: link_EUtR0Vxr0lZyO8y9Pxt9InmOmGgV439T

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

a na pompy ciepła ludzie narzekają + podobno nie sprawdzi się na mrozach + samo w sobie drogie i serwis drogi.

@mirko_anonim: bo jedyny sens w kraju o naszym klimacie mają pompy z sondą gruntową, a narzekają ci, którzy mają całą resztę xD
  • Odpowiedz
pompy ciepła ludzie narzekają + podobno nie sprawdzi się na mrozach + samo w sobie drogie i serwis drogi.

@mirko_anonim: mam od 5 lat.
1. Nie narzekam, wręcz chwalę
2. Do -15 na luzie dają radę, zależy jak dobierzesz, bo i przy -25 możesz grzać sama pompą. U mnie raz, chyba przy -25st. Na zewnątrz, było w domu 20 stopni zamiast 23, coś wielkiego się stało? Nie, temperatura wróciła w ciągu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: odpowiedź jest prosta- jeśli masz gaz doprowadzony pod działkę, to ogrzewanie gazowe. Jeśli nie masz gazu w okolicy i nie chcesz wydać dużo kasy, to pellet. Jeśli nie masz gazu w okolicy i chcesz wydać dużo kasy, to gruntowa pompa ciepła. Inne opcje sa bezsensowne i bronią ich tylko marketingowcy żyjący z ich sprzedaży oraz posiadacze danego rozwiązania.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: primo to odpowiednie ocieplenie, zwłaszcza ścian oraz dachu i stropu.
Jest to najpewniejsza inwestycja w koszty ogrzewania. W istniejącym budynku opłaca się również zamiast PC dodać klimatyzatory z funkcją grzania, mniej inwazyjne rozwiązanie a zapewniające scop tylko nie co gorsze niż PC+podłogówka, i lepsze niż PC+stare CO.
Pompa gruntowa robi się korzystna przy większych metrażach, przy takich do 150-200m2 w nowym budownictwie powietrzna w eksploatacji wyjdzie nieznacznie drożej. Jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja mam gaz z sieci i mam w------e. Alternatywa to gruntowa pompa ciepła ale różnica w cenie powoduje że zwróci mi się za 20 lat grzania gazem. Może za parę lat będzie na tyle wydajna PV z własnym magazynem że przejdziemy na grzanie elektryczne? To by było najlepsze i najprostsze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najlepsza jest gruntowa pompa ciepła, jesli nie to to masz do wyboru:
- powietrzna pompa ciepła
- pelet (nie jes tw pelni samoobsługowy)
- gaz (nie jest zeroemisyjny)
  • Odpowiedz
) a na pompy ciepła ludzie narzekają

@mirko_anonim: mam drugi sezon po przesiadce z ekogroszku. Teoretycznie powinien narzekać, bo budynek z 2008 (i w standardach ocieplenia dla tych lat)+ kaloryfery. Wszystko śmiga elegancko( ͡° ͜ʖ ͡°). W domu ciepło, rachunki raczej niskie. Tym bardziej w nowym budownictwie z podłogowką nie chciałbym nawet niczego innego rozważać
  • Odpowiedz