Dobry wieczór Mirki, mam problem z routerem... Już rysuje sytuację.
Router główny, TP-Link TD-W8960N, Internet z Netii, linia TP. Wszystko było w porządku, dopóki nie dodałem do sieci 2 urządzeń TP-Link TL-WR743ND w (trybie AP Client, wyłączone DHCP, podłączone do dekoderów nc+). W tym momencie router resetuje się randomowo (czasami 3h jest ok, czasami w ciągu godziny 5 resetów). Próbowałem już przywrócić ustawienia domyślne, na wszystkich 3 urządzeniach skonfigurowałem wszystko od nowa, dalej to samo.
@myszczur: Mają na sztywno ustawione IP w ich własnej konfiguracji, wszystko robione wg prostego kreatora. A do głównego routera NIE SĄ połączone kablem, są po 2 różnych stronach budynku (nie AP tylko AP Client, zbierają sygnał WiFi i oddają po LANie). Ilustracja: https://dl.dropboxusercontent.com/u/17965173/sie%C4%87.png
@Desp3r: 200 i 201 :P A co to jest intrusion 87.110.105.38 ;P
@myszczur: AP mają 200 i 201, dekodery przy nich kolejno 20 i 21. Te intrusiony to czytałem, że jakieś próby skanowania portów przez komputery-boty, generalnie niegroźne.
@Dozorca: Poprawiłem, ale zdarzyliście mi odpowiedzieć :P Przepraszam, jest piątek a ja n---------m na mirko przy winku, tracę kontakt z rzeczywistością :P
Jeszcze mnie jedna rzecz nurtuje. Przy autokonfiguracji w APkach wyszło w sekcji Network -> LAN, że Gateway jest 0.0.0.0. Od razu zmieniłem na 192.168.1.1, to jedyna rzecz, którą zmieniałem po autokonfiguracji. Może coś tutaj?
@Dozorca: IMHO LAN/Wifi w trybie klienckim jest zmostkowane, więc nie ma to znaczenia.
Jeszcze co mi przychodzi do głowy, to sprawdzenie z jednym klientem wifi, później zmiana klienta i testy. Jak będzie ok. na jednym i drugim, to open/ddwrt powinien pomóc, tak jak @piotreek88 pisał. Zawsze możesz wrócić do oryginalnego.
Router główny, TP-Link TD-W8960N, Internet z Netii, linia TP. Wszystko było w porządku, dopóki nie dodałem do sieci 2 urządzeń TP-Link TL-WR743ND w (trybie AP Client, wyłączone DHCP, podłączone do dekoderów nc+). W tym momencie router resetuje się randomowo (czasami 3h jest ok, czasami w ciągu godziny 5 resetów). Próbowałem już przywrócić ustawienia domyślne, na wszystkich 3 urządzeniach skonfigurowałem wszystko od nowa, dalej to samo.
Link do screena z systemloga routera głównego podczas ostatniej "awarii": https://dl.dropboxusercontent.com/u/17965173/temp.png
Link do pliku .syslog: https://dl.dropboxusercontent.com/u/17965173/ExportedData.syslog
Pomóżcie bo to już powyżej mojego poziomu wtajemniczenia.
#sieci #hardware #informatyka #komputery
Serwer DHCP wyłączony na każdym urządzeniu, oprócz głównego routera, jest tak na 100% tak?
Każdy z routerów (właściwie, po takim czymś to bardziej switchy) ma nadany własny, sztywny adres IP - EDIT: zgodny z podsiecią głównego
2: Tak, kolejno 192.168.1.200 i 192.168.1.201 (są w puli DHCP, nie wiem czy to prawidłowo)
3: Podłączone są do głównego routera w trybie AP Client, czyli łapią sygnał po WiFi i oddają dla dekoderów po LAN
4:
Nie, nadaj im adres IP na
wl0: received packet with own address as source address - ten wpis wygląda podejrzanie, ale w googlach niczego sensownego póki co nie znalazłem.
@Desp3r: W dekoderach autokonfiguracja, w głównym na sztywno 192.168.1.20 i 21
@Desp3r: Tak, sprawdzałem to, dostają za każdym razem 20 i 21.
@myszczur: AP mają 200 i 201, dekodery przy nich kolejno 20 i 21. Te intrusiony to czytałem, że jakieś próby skanowania portów przez komputery-boty, generalnie niegroźne.
A intrusion, to pewnie skan portów.
@myszczur: #tfwnogf :D
@Desp3r: Tak.
Właśnie nie, leży i ogląda "Fan" na stopklatka.tv :P
Jeszcze co mi przychodzi do głowy, to sprawdzenie z jednym klientem wifi, później zmiana klienta i testy. Jak będzie ok. na jednym i drugim, to open/ddwrt powinien pomóc, tak jak @piotreek88 pisał. Zawsze możesz wrócić do oryginalnego.