Wpis z mikrobloga

Rany, jakie to straszne g---o ten Gradle! Musiałem się cofnąć o kilka wersji do gałęzi sprzed paru miesięcy i co... i projekt się już nie buduje, bo jakiś plugin gradle z repo usunęli. Niech ktoś zrobi wreszcie porządny system budowania dla Javy, żeby działało zawsze jak Cargo, bo mnie coś strzeli... #programowanie #java #rustlang
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Krolik: Ściągasz sobie artefakty z jakiegoś publicznego darmowego repo to nie dziw się że ktoś coś skasował. W takim npm zdarzało się że całe bilbioteki wyparowywały.
  • Odpowiedz
  • 1
@Waffenek: nie wiem jak npm, ale crates.io ma niemutowane wersje i nie ma możliwości nadpisywania lub usuwania bibliotek. Natomiast w sofcie do repo mavena jak Nexus widzę że można wersje nadpisywać / usuwać.
  • Odpowiedz
@Krolik: Rust jest spoko, ale póki co jeszcze się nie rozkręcił i trochę bieda w projektami w Polsce (nawet w porównaniu do C++)

chcę się przerzucić na Rust w przyszłości, ale mimo, że co roku zdobywa nagrodę na najbardziej lubiany język to jakoś pracodawcy nie stawiają na niego
  • Odpowiedz
@Krolik: a powiedz mi tak z ciekawości - skoro Java to taki syf, wszyscy kochajoom Rusta, dlaczego jvector jest w .... Javie a nie Rust z bindingiem jni (pod tego vector earch w astrze) ?
  • Odpowiedz
  • 1
@bkowalczyyk:
1. Duża część kodu powstała zanim ktokolwiek słyszał o Rust; JVector nie jest kodem napisanym całkowicie od zera
2. FFI z Java do czegokolwiek innego co nie jest na JVM ma duży narzut i jest mocno upierdliwe, a JVector jest używany głównie z poziomu Java
3. Czynnik ludzki: 95% naszych devów ma 10+ lat doświadczenia w Javie i 0 lat doświadczenia w Rust

Zauważ, że zamiast Rust możesz podstawić dowolny inny język
  • Odpowiedz
@Krolik: stary uciekaj z Javy, bo inaczej utkniesz w korpo robiąc maintaining starych technologii, Java to taki cobol trochę z tym że programistów jest masa. @steppenwolf12

Rust

@Krolik: ZIG > Rust ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@steppenwolf12 C++ na PC ssie niemożebnie głównie przez external libraries i sposoby
  • Odpowiedz
  • 0
@sorek: Zig jest na mojej liście interesujących języków, ale nie jest memory-safe i nie ma tak silnego systemu typów jak Rust. Za to jest niezłym następcą C, pod warunkiem że go trochę ustabilizują, bo na razie to jest jakaś alfa.

BTW mamy trochę produkcyjnego kodu w Rust i Go, niewiele ale mamy.
  • Odpowiedz
@Krolik: ja szukam godnego następcy C/C++ - głónie operator overloading.

To safet w Ruście bardziej przeszkadza niż pomaga IMO i to nie jest odosobniona opinia :D Natomiast error handling to podstawa i mi się podoba jak ZIG to ma załatwione.
  • Odpowiedz
Czynnik ludzki: 95% naszych devów ma 10+ lat doświadczenia w Javie i 0 lat doświadczenia w Rust

@Krolik: I to jest główny powód dlaczego Java zostanie w mejnstrimie na wieki wieków (i żoden golang jej nie wypchnie), bo jest good enough, nawet w takich zastosowaniach jak event-streamy(kafka), gatewaye (spring-cloud, zuul) czy bazy (cassandra, druid, lucene).
I to że jakiś gradle plugin nie działa w nowej javie, albo biblioteka która znikła
  • Odpowiedz
  • 0
@bkowalczyyk: z tym good enough to bym mocno polemizował. To jest typowy syndrom blub programmer. Nie wiesz jak jest gdzie indziej to używasz tego co znasz. Java w Cassandrze to straszny PITA, tysiące roboczogodzin są marnowane na rozwiązywanie problemów których by nie było nawet w c++ a co dopiero w Rust. Tylko że nikt nie przepisze 500k linii ot tak. Poza tym nawet taki jvector ma pokaźna część kodu w
  • Odpowiedz
  • 0
@bkowalczyyk:

i community, bo na razie są na etapie wczesnych scalowców, wygrywa ten co napisze coś w jak najbardziej pokręcony sposób

Wydaje mi się że ekstrapolujesz doświadczenie z jednej biblioteki na całe community. Czytam regularnie dyskusje choćby na Rust forum czy reddicie i community bardzo ceni prostotę. Kod większości bibliotek z którymi miałem do czynienia nie nadużywał genericsów i był prostszy do zrozumienia niż projekty w javie - głównie dlatego
  • Odpowiedz
Wydaje mi się że ekstrapolujesz doświadczenie z jednej biblioteki na całe community
@Krolik: nie no, jednej nie, przynajmniej 4 ( ͡° ͜ʖ ͡°) I uważam swoją opinie za wysoce obiektywną.

Ale fakt, ostatnio spędziłem z Rustem trochę więcej czasu(questdb ma świetny plugin do spinania Javy i Rusta https://questdb.io/blog/leveraging-rust-in-our-high-performance-java-database/), skończyłem sobie toola - I no, przyznaje, da się w tym pisać jak się człowiek obędzie (Ale nadal
  • Odpowiedz