Aktywne Wpisy
reventon +737
Mamy najfajniejsze #wszystkichswietych #1listopada w Europie jeśli nie na świecie, i nawet z tym nie dilujcie. Mimo że od lat nam wmawiano że powinniśmy się wstydzić "smutnego" święta, bo przecież gdzie indziej się tak świetnie bawią na #halloween...
Pod koniec tygodnia miałem kilka okazji rozmawiać o nadchodzącym weekendzie z ludźmi z całej Europy i nikt nie mógł uwierzyć, że zdjęcie grobów które pokazywałem, to prawdziwy obrazek
Pod koniec tygodnia miałem kilka okazji rozmawiać o nadchodzącym weekendzie z ludźmi z całej Europy i nikt nie mógł uwierzyć, że zdjęcie grobów które pokazywałem, to prawdziwy obrazek
grzes1290 +240
#alkoholizm
Dziś wstałem przed 6, sporo przed moją kobietą. Od tygodnia jestem suchy. Pojawiły się natrętne myśli, żeby iść na dwór, mojej powiedzieć, że idę do auta i do śmietnika, a w miedzyczasie pójść do żabki po 200 koloru. Jakoś wytrzymałem, bo wstała około 8. Gdyby pospała jeszcze trochę, to pewnie byłbym już po tym 200. Zjedliśmy śniadanie i ja dalej walczę ze sobą.
Dziś wstałem przed 6, sporo przed moją kobietą. Od tygodnia jestem suchy. Pojawiły się natrętne myśli, żeby iść na dwór, mojej powiedzieć, że idę do auta i do śmietnika, a w miedzyczasie pójść do żabki po 200 koloru. Jakoś wytrzymałem, bo wstała około 8. Gdyby pospała jeszcze trochę, to pewnie byłbym już po tym 200. Zjedliśmy śniadanie i ja dalej walczę ze sobą.
chcę się przerzucić na Rust w przyszłości, ale mimo, że co roku zdobywa nagrodę na najbardziej lubiany język to jakoś pracodawcy nie stawiają na niego
1. Duża część kodu powstała zanim ktokolwiek słyszał o Rust; JVector nie jest kodem napisanym całkowicie od zera
2. FFI z Java do czegokolwiek innego co nie jest na JVM ma duży narzut i jest mocno upierdliwe, a JVector jest używany głównie z poziomu Java
3. Czynnik ludzki: 95% naszych devów ma 10+ lat doświadczenia w Javie i 0 lat doświadczenia w Rust
Zauważ, że zamiast Rust możesz podstawić dowolny inny język
@Krolik: ZIG > Rust ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
@steppenwolf12 C++ na PC ssie niemożebnie głównie przez external libraries i sposoby
BTW mamy trochę produkcyjnego kodu w Rust i Go, niewiele ale mamy.
To safet w Ruście bardziej przeszkadza niż pomaga IMO i to nie jest odosobniona opinia :D Natomiast error handling to podstawa i mi się podoba jak ZIG to ma załatwione.
@Krolik: I to jest główny powód dlaczego Java zostanie w mejnstrimie na wieki wieków (i żoden golang jej nie wypchnie), bo jest good enough, nawet w takich zastosowaniach jak event-streamy(kafka), gatewaye (spring-cloud, zuul) czy bazy (cassandra, druid, lucene).
I to że jakiś gradle plugin nie działa w nowej javie, albo biblioteka która znikła
Wydaje mi się że ekstrapolujesz doświadczenie z jednej biblioteki na całe community. Czytam regularnie dyskusje choćby na Rust forum czy reddicie i community bardzo ceni prostotę. Kod większości bibliotek z którymi miałem do czynienia nie nadużywał genericsów i był prostszy do zrozumienia niż projekty w javie - głównie dlatego
Wydaje mi się że ekstrapolujesz doświadczenie z jednej biblioteki na całe community
@Krolik: nie no, jednej nie, przynajmniej 4 ( ͡° ͜ʖ ͡°) I uważam swoją opinie za wysoce obiektywną.
Ale fakt, ostatnio spędziłem z Rustem trochę więcej czasu(questdb ma świetny plugin do spinania Javy i Rusta https://questdb.io/blog/leveraging-rust-in-our-high-performance-java-database/), skończyłem sobie toola - I no, przyznaje, da się w tym pisać jak się człowiek obędzie (Ale nadal