Wpis z mikrobloga

wykopki #pytanie mam. Oglądam sobie zdjęcia ludzie ze stomią i zobaczyłam zdjęcie tej dziewczyny i aż mi się przykro zrobiło, że musi nosić coś takiego. Czy stomia jest tylko przejściowym elementem leczenia i potem łączy się jakoś jelita z powrotem? Czy zostaje tak już do końca życia?

#medycyna #stomia
homo_superior - wykopki #pytanie mam. Oglądam sobie zdjęcia ludzie ze stomią i zobacz...

źródło: comment_BgfdIlryaJFnjWroWtPP36rrtI6xIL0y.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@TedUnabomber666: To było jedno z moich pierwszych badań klinicznych (dwa takie miałem), stąd mi się to kojarzy z marnymi szansami na przeżycie, choć jak teraz czytam to w sumie nie jest tak źle.
  • Odpowiedz
@scyth: @homo_superior: Stomia może być zarówno przejściowa jak i stała. Wszystko zależy od rodzaju i rozmiaru patologii do jakiej doszło. Częste przyczyny to colitis ulcerosa, choroba Leśniowskiego-Crohna ( dbajmy o pamięć polskich naukowców - na całym świecie to Crohn's disease) oraz nowotwory.
  • Odpowiedz
@yacolek: nie, ale po tej dziewczynie widać, że jest młoda i głównie o to mi chodziło. Myslałam, że ludzi w młodym wieku takie operacje nie czekają. Tak, młodego żal mi bardziej niż starego bo ma przed sobą jeszcze całe życie, a staremu i mało ruchliwemu człowiekowi niewiele to w życiu zmieni.
  • Odpowiedz