Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu podjąłem decyzję o całkowitym zaprzestaniu picia alkoholu. O ile na sam widok piwa i wódy robi mi się obecnie niedobrze, to czuję się tak, jakbym pozostawił sobie mentalnie małą furteczkę w postaci jednego z gatunków wina, które ma dla mnie wartość sentymentalną (miłe wspomnienia, wyjazdy, etc.).

Muszę mieć w pamięci, że każdy a-----l to trucizna, tylko w niektórych przypadkach ładniej opakowana niż w pozostałych.

#alkoholizm
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meltdown: Chodzi o to ze juz dawno temu madra glowa powiedziala to co zacytowalem. W skrocie chodzi o dawke.

Chcialem Ci napisac jednym zdaniem ale jakbys sie zastosowal to mialbym sprawe w sadzie - wiec opisze sytuacje:

W USA na jakims pikniku radiowym wpadli na "wspanialy" pomysl. Konkurs. Kto wypije wiecej wody wygrywa plejaka. I jakas babka se postanowila ze wygra dla dzieciaka plejaka. Na antene dzwonila pielegniarka z ostrzezeniem
  • Odpowiedz
@gorzki99: nie chcę teraz rzucać badaniami, że każda dawka alkoholu jest szkodliwa - mam świadomość, że pije większość i niektórzy dożywają setki (była nawet taka Brytyjka, co dożyła 112 lat i jako receptę na długowieczność podawała szklankę w----y dziennie).

Dla osoby z moją historią i konstrukcją jednak nie ma czegoś takiego, jak picie kontrolowane, picie w małych ilościach.
  • Odpowiedz
nie chcę teraz rzucać badaniami, że każda dawka alkoholu jest szkodliwa

@meltdown: Mysle ze i lekarze i francuzi moga sie z Toba niezgodzic (chodzi o wino :P)

Za duzo alko jak i za duzo wody i robisz logouta z tego swiata.
  • Odpowiedz
@gorzki99 Ale p---------e. Milion razy mówione było i cytowanie słynnych badań- każda dawka alko szkodzi. Twoje porównanie jest z d--y. To jak byś porównywał dym papierosowy do powietrza. Od bucha z papierosa nie umrzesz ale szkodliwy jest. Zdrowy alko w małych dawkach to mit i tyle.
  • Odpowiedz
@gorzki99: chłopie nie masz pojęcia o czym mówisz () każda ilość alkoholu jest szkodliwa co jest udowodnione. A ci twoi miłośnicy wina z Francji są europejskim liderem w raku wątroby.
  • Odpowiedz
@meltdown: Gość ma rację, to samo tyczy się szlugów. Z papierosami się zgodzę ale z alkoholem nie do końca. Każda dawka alkoholu szkodzi i tego trzeba się trzymać.
  • Odpowiedz
co za bzdury xD

@slapdash:
"Paracelsus badał wiele substancji chemicznych pod kątem wykorzystania ich jako leki. Badał też ich właściwości trujące, można go więc uznawać także za ojca toksykologii. Jest autorem słynnej wypowiedzi: Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną (łac. Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum). Dzięki temu stwierdzeniu jest uważany za
  • Odpowiedz