Wpis z mikrobloga

Ktoś tu wcześniej zapytał co oprócz cukru w obecnych czasach rujnuje zdrowe i jedna z odpowiedzi były fastfoody.

A ja mam pytanie. Co takiego złego jest w kebabie złożonym w 100proc z baraniny plus pita plus sos czosnkowy. Ten ostatni domyślam się że to cukier i gowno dlatego zwykle proszę o połowę porcji.

#jedzenie #zdrowie #fastfood
#pytanie
  • 39
  • Odpowiedz
100proc z baraniny


@cotozazycie: ? xD
gdzie taki dają? takich lokali jest pewnie w polsce do policzenia na palcach jednej ręki, są to restauracje i kebab nie wygląda tam jak ten znany z bud. I z fastfoodem to nie ma nic wspólnego.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: wysoko przetworzone mięso w kulce, każda wysoko przetworzona żywność nie jest dla Ciebie zdrowa. Gdybyś wsadził tak steka lub kawałek innego mięsa to byłoby już ok
  • Odpowiedz
100proc z baraniny


@cotozazycie: Chłopie. Całe "mięso" na ruszt kupisz np w Selgrosie. Co w nim jest to czort wie. Kebabownia na pewno tego mięsa nie przyrządza. Po prostu go podpieka. Jeśli nawet zakładać, że to 100% mięso, w co mocno wątpię, to jest to mięso na pewno źle przechowywane przez kebabownie.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: Mnóstwo tłuszczów nasyconych, smażone pewnie na głębokim oleju przetworzone mięso, pita z pszennego ziarna, pewnie niepełnego, bo po kosztach, więc nie dość, że nie ma błonnika to i witamin i minerałów jest znikoma ilość. Sosy z cukrem i #!$%@?ą śmietaną.
  • Odpowiedz
  • 7
@cotozazycie 100% baraniny xD dobrze jak trafisz na mieszankę 20% baraniny i reszta wołowina, ale nadal to zmieszane mięso oddzielone mechanicznie i różne chrząstki a nie jakościowe mięso.
  • Odpowiedz
@cotozazycie: kebab ze 100% baraniny bylby paskudny, baranine dodaje się dla smaku a nie jako główny skladnik. Przetworzone czerwone mieso jest w tej samej kategorii substancji rakotworczych co papierosy. Do tego trzeba jeszcze dodac same tluszcze nasycone i smażenie ktore tez samo w sobie jest rakotwórcze
  • Odpowiedz
@cotozazycie: po pierwsze taniość - czyli na 99% olej rzepakowy
po drugie przetworzony syf w postaci sosów
po trzecie zboża/gluten - to tylko rozwala florę
po czwartek warzywa - masa substancji antyodżywczych

mięso to jedyna dobra rzecz w kebabie ale cała reszta jest mniej lub bardziej niezdrowa
  • Odpowiedz
@dktr: Akurat MSG w kuchni to jest cud. Do tego jest to zdrowsza alternatywa soli.
Wielka szkoda, że w ludzkich umysłach jest tak wielkie przekonanie o tym, że glutaminian sodu jest niezdrowy. Chyba jedno z większych nieporozumień świata zachodniego (tak, zachodniego, bo w Azji każdy w domu ma torbę MSG i dodają go do wszystkiego).
  • Odpowiedz