Aktywne Wpisy

tytanowyy +433

Marple +426
Można starej babci plusa na szczęście, żeby pół bańki dobiła? #motoryzacja #pytaniedoeksperta
źródło: 1000075397
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: 1000075397
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Uszanowanie. Otrzymałem działkę budowlaną w spadku po ojcu. I czytając w internecie już się pogubiłem, jeśli chodzi o podatek. Raz jest napisane, że działka budowlana jest opodatkowana 19% bez względu na czas sprzedaży, a innym razem, że jeżeli się sprzeda grunt po upływie 5 lat, to tego podatku się nie płaci. Z tym, że to się liczy od dnia otrzymania spadku/śmierci spadkodawcy, czy od dnia, kiedy ojciec ją nabył? Bo na jednej stronie właśnie tak pisało, że liczy się dzień kiedy ojciec ją kupił, czyli ja mogę ją sprzedać od razu?
Ile w końcu tego podatku będę musiał zapłacić?
#kiciochpyta #pytaniedoeskperta #nieruchomosci #podatki
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Od daty nabycia przed spadkodawcę, czyli Twojego ojca. 5 lat jest liczone od końca roku w którym nastąpiło nabycie.
────────────────
@mirko_anonim: To błędna informacja. W roku 2019 uległo to zmianie i datą nabycia jest data nabycia przez spadkodawcę, nie data otrzymania spadku przez spadkobiercę. Podstawa prawna art. 10 ust. 5 ustawy o PIT.
─────────────────────
· Zaakceptował: razzor91
─────────────────────
· Zaakceptował: razzor91
@mirko_anonim: Jeśli spadkodawca (osoba zmarła, po której spadek otrzymują spadkobiercy) nabył nieruchomość w ciągu powyżej 5 lat to nie występuje obowiązek
https://www.rp.pl/opinie-prawne/art40300131-isanski-podatek-dochodowy-od-spadku-i-darowizny-dlaczego-prawo-tego-zabrania
Co do sprzedaży przed upływem pięciu lat jeżeli spadkodawca posiadał nieruchomość dłużej niż lat ten okres liczony od końca roku w którym nieruchomość nabyto to nie ma utrwalonej linii orzeczniczej. Cwele