Aktywne Wpisy
ZygmuntJedyny +259
Trias +676
Ludzkość nie wynalazła jeszcze tortury wystarczająco okrutnej, żeby nadawała się dla typków, którzy wymyślili te wszystkie wyskakujące okienka, powiadomienia itp.
Sram na wasze ciasteczka. Nie chcę otrzymywać powiadomień. Wiem, że jestem w trybie pełnoekranowym, przecież sam go, k---a, włączyłem. Nie, nie udostępnię kalkulatorowi mojej lokalizacji. I na pewno nie wyłączę adblocka, bo wtedy już w ogóle zasracie mnie tymi wyskakującymi gównami.
#gorzkiezale #w---w #zalesie #d-------------------e
Sram na wasze ciasteczka. Nie chcę otrzymywać powiadomień. Wiem, że jestem w trybie pełnoekranowym, przecież sam go, k---a, włączyłem. Nie, nie udostępnię kalkulatorowi mojej lokalizacji. I na pewno nie wyłączę adblocka, bo wtedy już w ogóle zasracie mnie tymi wyskakującymi gównami.
#gorzkiezale #w---w #zalesie #d-------------------e
#wojna #ukraina #rosja #polityka
Zastanawiam się, czemu IMF się, aż tak bardzo pomylił co do PKB.
@Grooveer: Przed wojną samochody budowali w zagranicznych fabrykach i zarabiali na eksporcie ich zagranicę. Teraz składają chińskie i sprzedają jako łady. I nie zarabiają, bo zarabiają Chiny. To jest tylko jeden przypadek z setek które tam teraz są.
@wrzesien: IMF korzysta z ruskich danych. A tam jest tak że Putin mówi 5, jest -5, to tak się zrobi podliczy cyferki żeby było 2 w raportach. Tak to tam działa teraz. Z inflacją podałem przykład wyżej.
Nie zmienia to faktu, że Rosji nie zabraknie pieniędzy na wojnę.
@wrzesien: No to mógłbyś się zdziwić.
@wrzesien: ruska gospodarka nie jest otwarta i granice nie są otwarte. Zastanów się chwilę ile tam wynoszą stopy procentowe, a ile inflacja (możesz sobie wejść na stronę imf - oni biorą dane od ruskich, sami tego nie liczą). I ci wyjdzie tyle. A inflacja jest jeszcze wyższa. Tak się tam fałszuje, bo putin mówi że ma być
Zarówno FR jak i ChRL nie są w stanie zbytnio zakłamać statystyk, w tej chwili mamy dużo narzędzi do śledzenia niezależnych od rządów tych krajów.
@Mitur: Jakie jest
@wrzesien: Bzdury. Słyszałeś o wdrożeniu handlu równoległego? Kraj jest zalewany kontrabandą i stąd od maja wprowadzają etykietowanie produktów. Chińczycy ograniczyli w marcu eksport o kilkanaście procent, a import o 25% - dla nich to marny procent w handlu, dla ruskich ogromny problem bo to największy partner handlowy.
@wrzesien: Wydaje mi się
@Mitur: Nie, wrzuć jakiś link.
@wrzesien: Wpisz sobie w ulubioną wyszukiwarkę "rosja handel równolgły". Możesz po angielsku lub rosyjsku jak potrafisz.