Wpis z mikrobloga

Jak jestem na Fejsie czy oglądam jakieś strony internetowe i jak widzę ilu programistów reklamuje swoje kursy programowania, albo widzę że jest od groma nowych jakichś organizacji, które pomogą Ci zacząć karierę w IT we wszystkich przeruchanych już dziedzinach to mam wrażenie, że wszystko jest spoko.

Tymczasem rzeczywistosc:
100 CV w 3 dni na senior deva
Brak miejsc dla ludzi z expem 1-3 lata

To jak Ci ludzie bez expa mają wchodzić do IT.
Przecież to już tylko zostało dla studentów IT ,ale zaraz zaraz w Polsce teraz rocznie 40-50k kończy informatykę. Przecież ten rynek nie ma tyle wakatów na przyjęcie.

Wszystko na opak :D
#programowanie #programista15k
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Znajomość DDD, domeny, event sourcingu czy innych takich pierdół jest tak naprawdę g---o warta na rynku.

@TheDziobaker: ahahaha przecież to właśnie ma największe znaczenie aktualnie na rynku. Wiedzy o TCP i UDP nie udało mi się wykorzystać w ŻADNYM projekcie. Teraz aplikacje dla biznesu są pisane na o wiele wyższym poziomie i liczy się zrozumienie problemu z jakim przychodzi biznes.
  • Odpowiedz
@FedoraTyrone: Długo nie musiałem czekać na taki komentarz.

Muszę Cię zmartwić, ale jak ktoś skończył studia albo nauczył się programować, to jest na tyle bystry, że zrozumie w zasadzie każdy problem z którym przychodzi biznes. Nie wyróżnia Cię ta umiejętność w absolutnie żaden sposób. Właśnie dlatego, jedni programiści płaczą, że eldoarado się kończy a firmy z kolei nie mogą znaleźć ludzi którzy potrafią coś więcej niż junior. Student znający jakiś
  • Odpowiedz
@TheDziobaker: nie bądź śmieszny. Większość programistów nie rozumie jaki problem rozwiązują i ich rozwiązania może i działają podczas developmentu, ale później w realnych przypadkach te ich super rozwiązania szybko zawodzą, bo ostatecznie nie rozwiązywali prawdziwego problemu, który został przed nimi postawiony. To właśnie po studiach każdy cię zastąpi, bo na studiach są maglowane takie rzeczy co do TCP lub UDP to nie jest jakaś wiedza tajemna dla studenta. Jakbym chciał
  • Odpowiedz
Jakbym chciał martwić się o tematy z matematyki wyższej i fizyki to bym pracował w gamedevie gdzie zarabiałbym połowę tego co zarabiam teraz, bo rozumiem co chce biznes w tej jak to nazwałeś mało ambitnej pracy.

@FedoraTyrone: To teraz odpowiedz sobie na pytanie: kogo łatwiej zastąpić: math-heada z gamedevu, rzekomo biedaka (bo nie rozumie byznessu) po ciężkiej algorytmice na UW czy innym Oxfordzie, czy wytwórcę CRUDzików w Javie, C# i
  • Odpowiedz