Wpis z mikrobloga

Japońskie żółtka nie zawsze są żółte, a często są wręcz pomarańczowe lub nawet czerwone. Kury mają specjalną dietę aby osiągnąć odpowiedni kolor oraz profil smakowy żółtka.

Na zdjęciu Taiwan maze soba, czyli odmiana ramenu bez bulionu, która została spopularyzowana w Nagoi. Zdjęcie robione w lokalu, w którym ten typ ramenu wymyślono. Pikantna wieprzowina, proszek rybny, zielona cebulka, czosnek oraz surowe żółtko to najczęstsze dodatki do grubego makaronu z dużą ilością sezamowego sosu.

Od lutego siedzę w Japonii, gdzie kończę pisać swoją książkę o ramenie. Zapisy na książkę tutaj.

A jeśli chcesz zrobić ramen w domu to przepisy znajdziesz tutaj. Na taiwańską maze sobę przepis za jakiś czas też się pojawi.

#ramen #kuchniamg78 #japonia #jedzenie
MG78 - Japońskie żółtka nie zawsze są żółte, a często są wręcz pomarańczowe lub nawet...

źródło: 07281391-5FCE-41ED-A8EE-396CE60C5209

Pobierz
  • 57
@MG78 Skroce twoja książkę; ogólnie ramen to jest "rosół" tylko trzeba powrzucać ròżno-kolorowych warzyw typu szczypiorek, jajko, awokado, ewentualnie coś czerwonego, makaron i mięsko.

Podaje doskonały przepis na ramen domowy (za każdym razem wychodzi idealnie i trochę inaczej przez co się nie nudzi. Przepis do ogarnięcia w kilkanaście minut taki sam jak ten lub lepszy i wedle tego co jest w lodówce.
(naprawdę oni tego nie sprawdzają)

1 Nastawić jajka
Na zdjęciu Taiwan maze soba, czyli odmiana ramenu bez bulionu


@MG78: rozwiniesz? pierwsze słyszę żeby soba była odmianą ramenu, przecież kompletnie nic się nie zgadza, a na dodatek soba była znana w Japonii na długo zanim ściągnęli ramen od chińczyków
@MG78: U nas w Polsce też daje się kurom np kukurydzę by żółtka były bardziej pomarańczowe. Inną kwestią jest kolor skorupki, to już genetyka kury.
  • 0
@Deska_o0: Makaron ramen to alkaliczny makaron, który dawniej był nazywany chińską sobą - nadal znajdziemy restauracje, które używają tej nazwy i jej pozostałości widoczne są między innymi w abura soba czy Taiwan maze soba, który wyewoluował właśnie z abura soba i został wymyślony i spopularyzowany w mieście Nagoja.

Wiem, że to trochę dziwne ale do przygotowania Taiwan maze soba, abura soba czy yaki soba nie wykorzystuje się soby (makaronu gryczanego). W
  • 0
@penguin: To możesz spróbować właśnie Taiwan mazesoba - w Tokio są dwa sklepy Menya Hanabi, czyli sieci odpowiedzialnej za wymyślenie o spopularyzowanie tej odmiany ramenu.

Bardzo dobry Tantanmen jest w Nakiryu, czyli ramenie który w 2017 dostał gwiazdkę Michelin. Ten ramen jest trochę na uboczu i wybierając się tak nie masz gwarancji, że się dostaniesz. Zobacz pod tagiem ramen wrzucałem ostatnio tu fotki z Nakiryu, na moim IG jest też rolka